Ceremonie pentru Sfinții 40 de mucenici la Constanța

Sfinții 40 de mucenici
Sfinții 40 de mucenici

Joi, 9 martie, Biserica Ortodoxă pomenește martiriul Sfinților 40 de mucenici. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, începând cu ora 8.00.

După Sfânta Liturghie, ierarhul nostru va oficia slujba de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept „An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, iar ziua de 9 martie este declarată de către Parlamentul României „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989”.

La slujbă vor participa și membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța. Totodată, va fi organizată o expoziție de fotografie, reprezentând preoți dobrogeni, foști deținuți politic.

Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia au fost soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu (308-324). Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia. Pe malul lacului era amenajată o baie caldă pentru cei care s-ar fi lepădat de Hristos şi s-ar fi închinat zeilor. Doar unul dintre soldaţi, mai slab în credinţă, a ieşit din apa îngheţată şi, imediat ce a intrat în baia încălzită, a murit. În locul lui, unul dintre gardieni a mărturisit credinţa în Hristos și s-a alăturat celorlalți 39.

Potrivit tradiţiei populare, gospodinele creştine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, care simbolizează Ziua Învierii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*