Centrul pentru Resurse Civice contribuie la creșterea transparenței în actul decizional local

Ședință Consiliu Local Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Centrul pentru Resurse Civice a demarat translatarea electronică a hotărârilor adoptate de către Consiliu Local Municipal (HCLM) Constanța şi de către Consiliul Județean (HCJ) Constanța. Acest lucru va simplifica accesarea
informațiilor din aceste documente, de către cetățeni.

În prezent, constănţenii pot consulta hotărările pe paginile de internet ale Primăriei Constanţa şi Consiliului Judeţean. Acestea sunt publicate, însă, sub formă de imagine, lucru care face imposibilă căutarea informațiilor după
cuvinte-cheie. De asemenea, această problemă reprezintă şi o restrângere a accesului cetățenilor la informații de interes public.

Centrul pentru Resurse Civice a demarat procesul de convertire a documentelor de tip imagine în text, astfel încât cetățenii să poată găsi simplu şi exact informaţia căutată, în baza unor cuvinte-cheie.

„Concret, ne propunem să procesăm cele peste 9.000 HCLM emise de către Consiliul Local Municipal Constanța din 2002 și până în prezent, precum și cele peste 6.000 HCJ emise de către Consiliul Județean Constanța din 2001 și până în prezent, și să le publicăm pe un server pentru un acces facil. Considerăm că toţi cetățenii au dreptul să poată găsi uşor informaţii în textul hotărârilor luate de către consilierii locali şi judeţeni“, au precizat reprezentanții CRC.

Totodată, Centrul pentru Resurse Civice subliniază faptul că Administrația publică locală din Constanţa are obligaţia legală de a asigura transparența reală a deciziilor luate.

Persoanele care doresc să sprijine Centrului pentru Resurse Civice o pot face aici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*