Catedrala arhiepiscopală din Constanța își sărbătorește hramul

Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel
Piesa de teatru va avea loc la situl arheologic de lângă Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel

În ajunul prăznuirii hramului, marți, 28 iunie, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Privegherii la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Miercuri, 29 iunie, în ziua hramului Catedralei arhiepiscopale, începând cu ora 6.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu preoții și diaconii, va oficia Taina Sfântului Maslu și Aghiasma Mică, iar de la ora 8.15, va săvârși Sfânta Liturghie.

Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Apostol Filip, Sf. Simeon Stâlpnicul, Sf. Cosma, doctor fără de arginți, și Sf. Ierarh Vasile, Episcopul Angarei, care au fost aduse la Catedrala arhiepiscopală de la schitul „Sf. Ana” al mănăstirii Vatoped, din Sfântul Munte Athos, Grecia, și care vor rămâne până miercuri, 29 iunie, inclusiv.

Zidită între anii 1883-1885, Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Constanței Chesarie Păunescu şi al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de către pictorul prof. Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona, din Vrancea. Mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa André Doré.

Catedrala adăposteşte moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la mănăstirea Durău, în timpul Episcopului Constanței, Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromiţa, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).

Catedrala arhiepiscopală are statut şi regim de mănăstire din anul 2002.

Joi, 30 iunieîncepând cu ora 8.00, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală împreună cu studenții din anii terminali ai Facultății de Teologie ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*