Când teroarea schimbă istoria

Călin Gavrilaș, editorialist Constanța News

După 9/11 istoria modernă a lumii s-a schimbat. Cuvântul „terorism” a devenit mai actual ca niciodată. Oamenii au văzut ce înseamnă să nu te simți în siguranță acasă, pe stradă sau la birou. Teroriștii, acești inamici nevăzuți și lași, au curmat vieți nevinovate și au determinat statele să-și ia măsuri drastice de protejare a cetățenilor. Astfel s-a ajuns la lipsa oricărei intimități, la desecretizarea oricăror mesaje, mail sau sms pe care le transmiți, la arhivarea convorbirilor telefonice etc. Lumea, după atentatele din SUA nu mai e la fel.

Astăzi, vedem un Paris îndurerat cu peste 128 de morți și o țară cu granițele închise. Unul dintre statele etalon ale democrației universale se află în fața unui coșmar greu de descris. Atentatele teroriste din seara zilei de 13 noiembrie vor intra în istorie și o vor schimba din nou. Viața noastră, va fi alta începând de acum. Luptăm cu oameni care au pus o credință prost înțeleasă mai presus de viața lor și a semenilor, luptăm cu un conflict al civilizaților care a creat o prăpastie adâncă între ei și noi. Și în toate aceste lupte mor civili, oameni nevinovați care nu au făcut altceva decât să trăiască într-o lume normală. Din păcate extremismul cu fundament religios se răspândește din ce în ce mai mult. Și nu numai lumea islamică are aceste grupări care au devenit teroriste, ci ele, în stadiu incipient, există și în alte religii fiind alimentate de lideri spirituali dornici de puterea de a conduce necondiționat în numele unui Dumnezeu pe care și l-au subordonat.

În fața acestor amenințări ce putem face? Să fim toleranți, să pornim razboaie, să ne razbunăm, să ne închidem fiecare națiune în parte, să-i alungăm pe cei de alt neam cu noi? Sunt întrebări la care lumea de astăzi va trebui să caute răspunsuri. Noi ne vom continua viețile noastre mărunte încercând să nu le dăm satisfacția fricii acestor teroriști cu fețele acoperite.

Franța va trece cu siguranță peste aceste zile grele, își va înmormânta victimele și îi va prinde pe atacatori și complicii acestora. Dar ea, Franța, va rămâne în continuare simbolul libertății absolute, a demnității umane, a egalității și a fraternității. După episodul Charlie Hebdo, a făcut-o!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*