VIDEO Povestea câinilor de pază de la One Star Security. Cum sunt antrenate “mașinile de luptă” care pot face față oricărui răufăcător

Servicii de pază de firme de la One Star Security. FOTO OSS

Câinele este cel mai bun prieten al omului din timpuri străvechi, iar atribuția sa primordială este paza unei persoane sau a unui obiectiv. În percepția publică noțiunea de câine de pază și protecție se confundă în general cu imaginea unei creaturi amenintătoare, agresive și dure. Trebuie să recunoaștem că asta a fost și prima impresie când l-am văzut pe Urgo, câinele emblemă a companiei One Star Security, când a ieșit din țarcul sau. Are 65 de cm înălțime și cântărește spre 40 de kilograme.

Este un veritabil uriaș și numai simpla sa prezență îți induce un respect vecin cu teama. Când Edis Ichim a deschis țarcul câinilor, pe ușă a țâșnit și-un rottweiler, ceva mai mic decât Urgo, însă la fel de impunător. Rând pe rând și-au făcut apariția încă zece exemplare din ambele rase și ne-am trezit înconjurați de patrupede pline de energie dornice să sară și să alerge în jurul nostru.

“Avem 30 de câini din generații diferite: sub un an, sub 5 ani și peste 5 ani. Noi folosim numai ciobănești germani și rottweileri. Unii sunt de lucru, alții sunt pentru mers la expoziții și concursuri. Câinii de lucru sunt selecționați dintre cei mai agresivi, și sunt mult mai inteligenți. Nu s-a mers pe selecția frumuseții  ci pe caracteristicile de inteligență, care-l fac ușor de dresat pentru lucru” îmi spune Edis Ichim, instructorul canin de la One Star Security – “Cățelarul”, cum îi spun colegii. El se ocupă de câinii firmei de la îngrijit, spălat, curățat, plimbat, hrănit și până la instructaj. 

Ciobănescul german este una dintre cele mai apreciate rase de câine utilitar din întreaga lume: este extrem de inteligent, activ, jucăuș și cu un temperament exploziv. Cine a văzut vreodată un ciobănesc german dresat pentru pază și apărare în momentele în care atacă la manșon sau la costum, este uluit de viteză, agilitatea și forța lui. În atac este un câine exploziv care mușcă și schimbă priza rapid, sau dimpotrivă: mușcă cu priza sustinută pe costumul de protecție al dresorului. Aceste calităti dublate de un echilibru psihic remarcabil fac din ciobănescul german un câine perfect pentru pază și apărare. Te ia cu fiori, când auzi toate astea.

“Câinii noștri detectează infractorul și apoi îl imobilizează: ori mușcându-l ori îl imobilizează prin inducreea fricii. Prin simpla lui prezență, practic îl “împietrește” pe loc” ne povestește Edis Ichim. Suntem în zona de antrenament a companiei One Star Security, înconjurați de o trupă de câini și de un cerc de agenți echipați de luptă. 

“Să ne-ntelegem: ei au un caracter foarte bun ! Câinele, în general, nu trebuie să fie agresiv by default; el nu trebuie să muște aiurea, așa … Prin comenzile pe care le primește devine “fioros” ne explică Edis Ichim, instructorul canin. Și adaugă imediat “Câinele trebuie să lucreze de plăcere cu agentul sau cu instructorul său. Una peste alta spunem noi, câinele trebuie să aibă un caracter “bun”. 

E valabil și pentru rottweileri care sunt la fel de frumoși ca ciobăneștii germani, și la fel de utili. Istoria lor e o poveste în sine. Rottweiler-ul e un descendent al câinilor-păstori din timpurile romanilor cărora le-a stat alături că să-i ajute cu cirezile de vaci și să-i apere pe soldați și alimentele lor, de prădători. Când trupele romane au intrat în Germania în anul 74 i.Hr, au construit locuințe cu acoperișuri din țigle roșii iar colonia romană a fost numită “Rottweil”, o traducere a cuvintelor germane pentru țiglă roșie (rott weil). Această colonie a dat naștere numelui rasei.

“Din Evul Mediu și pană la sfârșitul secolului XIX rottweilerii i-au însoțit pe negustorii plecați să cumpere vite, ducând banii într-o pungă atarnată de gât. Nimeni n-avea curaj să se apropie de un rottweiler” ne spune Edis Ichim, în timp ce se joacă c-un exemplar superb, proprietatea firmei One Star Security. 

“Rottweilerul e un câine care nu dă înapoi în față niciunui infractor, fie el înarmat. Antrenamentul câinilor se face o data pe săptămână, pentru ca să nu uite comenzile și modul de lucru. Fiecare câine trece pe rând pe la toți agenții din firma noastră care se ocupă cu câini, iar instructorul canin doar supraveghează și eventual îi mai spune agentului ce să facă la un moment dat cu câinele. În Poliție de exemplu, un om și un câine formează o echipă pentru ani de zile; la noi și-n general într-o companie de pază și securitate, agenții vin, pleacă, nu stau cu anii, iar câinii trebuie să știe să lucreze cu mai mulți oameni în teren, nu doar cu unul singur” explică Edis, cățelarul de la One Star Security.  

Sunt multe sfaturi bune pe care le dau specialiștii canini, însă la One Star Security.am aflat și argumente în favoarea contractării unei firme de pază. Iată unul: legal vorbind, un câine dresat pentru pază și protecție este considerat la fel ca și posesia unei arme. Responsabilitatea crește dramatic când sunteți proprietarul unui câine de pază. În cazul în care câinele ar trebui să muște pe cineva, legea îl va trata diferit față de un câine de companie. Nu e de joacă cu astfel de animale.

O firmă de securitate va ști întotdeauna să acționeze pe terenul ăsta, al legii. Iar ca să-ți aperi firma, nu-i de ajuns să ai un câine și atât. Agenții specializați combină tehnica de vârf în pază și supraveghere cu prezența câinilor a căror simțuri dezvoltate la extrem sunt imbatabile în lupta cu orice infractor. Câinii de pază sunt foarte susceptibili cu străinii la mișcări bruște, amenințătoare sau la țipete. Acestea pot fi percepute ca amenințare și pot determină un câine antrenat ca să atace. Pe când în cazul unei patrule de securitate, lucrurile stau cu totul altfel. Câinele va acționa doar la comenzile agentului care-l însoțește pe teren.

Când am plecat de la One Star Security, ne-am oprit preț de-o secundă ca să-i mai admirăm pe toți: și ciobăneștii germani, și pe rottweileri. Erau calmi, în stare de repaus.

Ultima întrebare a venit aproape automat: “Care e vârsta de pensionare la un câine ?” I-am urmărit reacția lui Edis Ichim: cât timp a vorbit s-a uitat la câini, nu la mine.  “Noi nu-i scoatem la pensie: ne atașăm de ei mult și nu-i scoatem la pensie. Pe la 7-8 ani încep și ei să mai “scârțaie” și din urmă vine generația tânăra. Dar ei rămân în grija noastră. Nu-i ducem undeva “la pensie”.

One Star Security răspunde la telefon 0786 258 115  0785 285 975, iar specialiștii  fi contactați  pe email la  office@onestarsecurity.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*