Atelier artistic poliglot la Școala ”Gheorghe Țițeica”

Elevii școlii Gheorghe Țițeica din Constanța
Elevii școlii Gheorghe Țițeica din Constanța

Ziua Europeană a Limbilor este în fiecare an la Școala ”Gheorghe Țițeica” din Constanța o sărbătoare a diversității și a multiculturalității. Pentru elevii claselor a V-a B, a V-a D, a VI-a D, a VII-a A și a VIII-a B a fost ocazia perfectă pentru a se reuni într-un atelier artistic poliglot, organizat de catedra de limba engleză și de limba franceză a instituției dobrogene.

Activitatea a debutat cu o alocuțiune despre importanța acestei zile și cu trecerea în revistă a limbilor care se pot auzi la mal de Mare Neagră, dat fiind că Dobrogea este o regiune prin excelență plurilingvă. Elevii, unii dintre ei membri ai grupurilor minoritare aromâne, turce ori tătare, au vorbit apoi despre limba lor maternă ori despre situații de bilingvism, trăit firesc, consonant cu specificul zonei.

Pentru grupul de talentați desenatori care a participat la activitate, s-a formulat o singură întrebare la care ei au răspuns prin culoare și forme: ”Cum arată creierul unei persoane poliglote?” Planșele realizate au fost extrem de adecvate momentului, elevii sugerând prin metafore mai simple ori mai complexe bogăția unei persoane cu competențe plurilingve și deschiderea către lumea întreagă a acesteia.

În partea a doua a activității, câțiva elevi ai clasei a VIII-a B au formulat întrebări de cultură generală pentru colegii lor mai mici, în limbile franceză și spaniolă. Cei care au răspuns corect au primit aplauzele generoase ale publicului. De asemenea, cei mai curajoși dintre participanții la ineditul atelier s-au întrecut în rostirea unor exerciții de dicție în limbile franceză, engleză și spaniolă, rezultatul, de cele mai multe ori amuzant,  creând bună dispoziție.

Momentul muzical al atelierului a fost susținut de un grup de elevi ai clasei a V-a B care, deși debutanți de doar două săptămâni la franceză, au interpretat câteva cântecele în această limbă. Punctul culminant l-a constituit prezentarea creațiilor literare ale lui Vichentie Alpetri, elev în clasa a VII-a A, care a uimit asistența în limba lui Molière.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*