Asociațiile de elevi solicită Ministerului Educației finalizarea anului școlar cu o săptămână mai devreme

Elevi la școala din Peștera. FOTO Adrian Boioglu / Arhivă

În contextul consultării publice lansate de Ministerul Educației Naționale, pe marginea proiectului Ordinului de ministru privind structura anului școlar 2017-2018, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari și Asociația Elevilor din Maramureș solicită ca vacanța de vară să debuteze pe data de 16 iunie 2018, cu o săptămână mai devreme față de propunerea lansată în dezbatere publică de Ministerul Educației, urmând să se finalizeze pe 2 septembrie 2018.

Această propunere vine în contextul în care în a II-a parte a lunii iunie există situații în care elevii sunt nevoiți să meargă la cursuri în zile în care temperaturile sunt mai mari de 30 de grade Celsius, acest fapt scăzând considerabil concentrarea acestora și eficiența actului de educație. De asemenea, examenele de Evaluare și Națională și Bacalaureat se susțin după finalizarea cursurilor, în cazul celui din urmă probele derulându-se până în a 2-a săptămână din luna iulie. Astfel, în întreaga țară canicula reprezintă un handicap pentru toți candidații.

Totodată, elvii solicită Ministerului Educației Naționale adăugarea datei de 17 noiembrie – Ziua internațională a elevilor și studenților în categoria zilelor care vor fi marcate în unitățile de învățământ prin activități specifice, alături de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și 5 iunie – Ziua învățătorului. Ziua de 17 noiembrie se celebrează la nivel internațional în semn de recunoștință pentru elevii și studenții din Praga, care pe 17 noiembrie 1939 au organizat o manifestație împotriva ocupației naziste din Cehoslovacia, 9 dintre acesția fiind uciși, iar peste 1200 trimiși în lagăre.

„În acest an școlar cursurile semestrului al II-lea se vor încheia pe 16 iunie, o măsură bine-venită, în contextul în care în cea mai mare parte a țării condițiile meteo fac aprope imposibilă desfășurarea orelor de curs. Îmi manifest speranța că Ministerul Educației va acționa în interesul elevilor și va integra propunerea noastră în forma finala a structurii anului școlar 2017-2018. Solicitarea privind marcarea în școli prin activități specifice a datei de 17 noiembrie – Ziua internațională a elevilor și studenților vine având în vedere semnificația acestei zile, care ne arată că beneficiarii educației au avut și au un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul societății.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*