Asociația Tomis Antidrog Constanța susține demersul lui Raed Arafat împotriva “aparatelor morții”: fumatul fără fum

Țigări cu tutun încălzit. FOTO George Drăgan
Țigări cu tutun încălzit. FOTO George Drăgan

Asociatia Tomis Antidrog Constanta se alatura demersului public initiat de secretarul de stat al MAI, dr. Raed Arafat, prin care se trage un semnal de alarma asupra promovarii excesive al fumatului folosind noile aparate “fara fum”. Metodele de marketing gen “testeaza gratuit” nu fac decat sa incurajeze fumatul de la varste fragede in balanta cu idea subliminala “sunt mai putin nocive”. Este adevarat ca inca nu exista un studio aprofundat asupra efectelor nocive ale acestor aparate, deoarece sunt noi pe piata dar va prezentam in imagini 2 motive care ar trebui stiute si luate in considerare in momentul in care alegem sa folosim aceste aparate.

Primul motiv ar fi folosirea foitei de aluminiu care protejeaza tutunul din tigari, pentru a nu exista riscul unui foc deschis.

Folia de aluminiu incalzita, conform specialistilor,  poate duce la apariţia unor boli precum ar fi osteoporoză şi Alzheimer. Folosită pe timp îndelungat această duce la demenţă stări de vomă şi de greaţă. Deşi este greu de crezut acest lucru să ştiţi că aluminiul duce la multe dereglări hormonale în viaţa noastră. Folia de aluminiu a fost interzisa si in industria alimentara (recipiente de gatit).

Un al doilea motiv este inlocuirea filtrului clasic cu un filtru din PVC .

Pe cât este de nociv, pe atât este de “prezent” în casa noastră: în alimente, în staniolul în care împachetăm sandviciurile, în vasele de gătit şi tacâmuri, în antiperspirante, chiar şi în unele medicamente. Şi apa conţine aluminiu, dar sub formă de săruri, fiind singura situaţie când nu este nociv. “Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Numeroase cercetari au aratat ca unele tipuri de plastic ne afecteaza direct sanatatea. Un studiu realizat in cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health din SUA a aratat impactul asupra sanatatii pe care il are Bisfenolul-A (BPA), cel mai periculos compus al plasticului policarbonat, prescurtat PC (tip 7) – acel plastic dur. PVC se gaseste in recipiente de mancare, in perdelele de dus, jucarii, sticle de ulei vegetal, ambalaje de cosmetice, materiale medicale: manusi chirurgicale, tuburi, catetere, pungi pentru sange, masti de oxigen etc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*