Asociația SAMAS lansează campania pro-alăptare “Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”

SAMAS - Școala Mamei

Cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează evenimente pe tema alăptării cu acces gratuit, în peste zece orașe din țară.

În Constanța, în cadrul campaniei „Îți mulțumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!”, Asociația SAMAS organizează, cu susținerea Delfinariului Constanța, un eveniment inedit la care cei dornici de participare se pot înscrie accesând link-ul – http://bit.ly/2aBjh9H.

Miercuri, 3 august, de la ora 10:00, la Delfinariul din Constanța, Andreea Andrei – moașă și Educator Perinatal SAMAS, Codruța Nedelea – consilier în nutriție și remodelară corporală și Adina Cozma – kinetoterapeut și Educator Perinatal SAMAS, vor susține ateliere pe tema “Alăptare și Siluetă”. La finalul evenimentului, un reprezentant al Complexului Muzeal de Științele ale Naturii, dr. Veronica Antone, le va vorbi participanților despre “Importanța hrănirii naturale, prin alăptare, în evoluția mamiferelor”, iar doctorul Angelica Curlisca va susține o prezentare despre “Maternitatea la Delfini – importanța alăptării”.

“Este momentul ca promovarea și susținerea alăptării în România să devină o prioritate națională de sănătate. Toate forurile mondiale de sănătate, și chiar și cele economice, au luat act de legătura direct proporțională, dovedită prin nenumărate studii, între alăptarea bebelușului și starea sa de sănătate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuală, pe toată durata vieții. În acest context, asociația SAMAS își dorește să ofere unui număr cât mai mare de mame din România, informații corecte despre alăptare încă din perioada prenatală și, cel mai important, suport practic mamelor care întâmpină dificultăți în cursul alăptării. Este obiectivul nostru să susținem alăptarea bebelușilor întocmai după recomandările OMS. De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alăptare prin care, pe de-o parte, punem la dispoziția mamelor informații și suport pentru alăptare, iar pe de alta, le mulțumim, pentru această primă investiție neprețuită în sănătatea și viitorul copiilor lor.”, a declarat Ana Măiță – Purtător de Cuvânt, Asociația SAMAS.

Mai multe detalii despre campanie puteți găsi pe website-ul www.programsamas.ro, la link-ul:  http://bit.ly/2asGkPQ. Campania ”Îți multumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” a fost dezvoltată cu sprijinul Philips Avent – accesorii pentru alăptat.

Lipsa de informații teoretice și practice, motivul pentru care româncele renunță la alăptare

Dacă la nivel global rata medie a alăptării este de 32%, la noi în țară – conform studiului din 2011 – este de

12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primește niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arată că ponderea copiilor alăptați exclusiv în prima lună de viață este de 31%, în urmatoarea lună de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.

Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, de menționat că, atât mamele cu educație superioară, cât şi cele cu un nivel scăzut de educație înregistrează cele mai mari procente, 15% şi respectiv, 17%. De asemenea, conform aceluiaşi studiu,  prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4% față de 9,8%, existând variații importante în privința alăptării exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicată rată de alăptare a fost înregistrată în zonele Moldova și Dobrogea – 16.1%, cea mai mică, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – București, Banat și Oltenia.

Deși în ultimii ani s-a observat o  creștere a numărului de mame care alăptează exclusiv, beneficiile laptelui matern încă nu sunt suficient cunoscute. Toate cercetările din domeniu arată ca laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la doi ani, în paralel cu procesul de diversificare. Alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni contribuie la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar ale acestuia, reduce riscul apariției alergiilor, astmului bronșic și sindromului de moarte subită a bebeluşului.

Laptele de mamă este primul și, cred, unul din cele mai importante daruri pe care mama îl face copilului său. Punerea nou-născutului la sân în prima oră de viață facilitează instalarea secreției lactate, adaptarea copilului la viața extrauterină și formarea legăturii incredibile dintre mamă și copil. Laptele de mamă este alimentul perfect pentru sugar și conține toate substanțele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum și o mulțime de factori imunitari și imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptării, el este apărat și pe termen lung împotriva infecțiior, alergiilor și a unor boli cronice grave. Alimentația naturală are rol în stabilirea unui comportament alimentar corect pe termen lung și îmbunătățește performanțele școlare ale copilului. Ca medic neonatolog, încurajez mamele să alăpteze exclusiv la sân până la 

șase luni și apoi, în paralel cu diversificarea, până la doi ani, laptele de mamă fiind unica sursă pură și perfect adaptată pentru necesitățile copilului.”, a declarat dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*