Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată Ministerul Educației Naționale. Tinerii vor manuale gratuite, așa cum prevede legea

Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța
Constantin Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța

Elevii constănțeni s-au săturat să își plătească din buzunar manualele care sunt, conform legii, gratuite. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) nu vor să acorde acest drept celor din clasele mari de la liceu, așa că Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a decis să rezolve problema în instanță.

Acțiunea AEC a fost demarată la Curtea de Apel Constanța, iar dosarul este menit să determine Ministerul să asigure manualele pentru clasele a XI-a și a XII-a.

Reprezentanții AEC spun că ministerul a alocat suma de 55 lei/elev, dar banii sunt prea puțini pentru acoperirea nevoilor. În plus, procedura de decontare este greoaie. Asociația Elevilor a notificat ministerul în această cauză. Răspunsul primit este năucitor. Elevilor li se spune că până la intrarea în vigoare a noii legi, adică în anul școlar 2019 – 2020 nu va acorda manualele elevilor.

“Unul din obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obținerea de manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a. Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii și a dreptului la învățământ gratuit.

Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitației din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului și ministerului educației demararea de urgență a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învățamânt care se pretinde a fi de calitate. AEC va rămâne un apărător al legii și a statului de drept, precum și al drepturilor și intereselor legitime ale elevilor”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*