Arhiepiscopia Tomisului se joacă cu focul. Mănăstirea din Urluia, la fel ca și cea din 23 August, a ars din cauza unui scurt circuit electric

Biserica mănăstirii Sf. Filip din Urluia a fost distrusă de flăcări. FOTO ISU Dobrogea

Bisericile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului omit să respecte legile privind construcțiile, iar acest aspect atrage după sine… “purificarea” prin foc. Dumnezeu este însă de partea oamenilor, pentru că nimeni nu a fost rănit. Până acum.

Aproximativ cinci ore s-au luptat cu flăcările și resturile fumegânde, pompierii din cadrul ISU Dobrogea, la incendiul de la Mănăstirea Sfântul Filip din Urluia. Biserica unde a izbucnit incendiul, a ars în proporție de 80%, fiind salvat doar paraclisul din subsolul clădirii. În rest, sfântul așezământ a ars de parcă ar fi fost cuprins de focurile Iadului sub privirile neputincioase ale călugărilor și celor care îi ajutau.

Verificările post incendiu ale pompierilor au stabilit că focul a pornit de la o improvizație la instalația electrică din biserică. Aici s-a produs un scurt circuit cel mai probabil între cablurile neizolate, care a aprins acoperișul de lemn.

„În urma verificărilor efectuate de comisia din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al judeţului Constanţa, a fost aplicata o amenda în valoare de 500 lei reprezentanților mănăstirii pentru exploatarea instalației electrice cu improvizații“, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Surse neoficiale au precizat că pentru biserică nu exista autorizație de securitate la apărare împotriva incendiilor, dar pentru că nu a mai rămas mare lucru din clădire, ISU Dobrogea nu poate aplica o amendă retroactivă, iar ce a rămas în picioare, nu se poate exploata.

În luna martie, o altă mănăstire din județul Constanța, „Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion” din localitatea 23 August a fost cuprinsă de flăcări, de data aceasta focul izbucnind

Un incendiu devastator a distrus zona de chilii a mănăstirii „Sfinţii Ierarhi Nicolae şi Bretanion” din localitatea 23 August, după ce focul a izbucnit în camera centralei. Construcția nu avea autorizație ISU, iar această omisiune a atras după sine și o amendă de 10.000 de lei, care, potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, nu a fost contestată, așa cum intenționau în primă fază. Drept urmare, ultima primită, de 500 de lei, va fi plătită fără discuții.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*