Arhiepiscopia Tomisului promovează voluntariatul ca formă a misiunii creștine

Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel
Piesa de teatru va avea loc la situl arheologic de lângă Catedrala Arhiepiscopala Sf. ap. Petru și Pavel

Pe 12 noiembrie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXV-a după Rusalii, în care, la Sfânta Liturghie se va citi pilda Samarineanului Milostiv. Pornind de la modelul ajutorării aproapelui, expus în pildă, Departamentul Social-Misionar al Arhiepiscopiei Tomisului va desfășura proiectul „Săptămâna Samarineanului Milostiv”, ce are drept scop promovarea voluntariatului ca formă a misiunii creștine.

Acțiunea se va derula în perioada 12-19 noiembrie și va angrena profesori de Religie, credincioși, parohii, ONG-uri și servicii sociale din cuprinsul eparhiei.

Concret, vor fi organizate activități de informare asupra importanței voluntariatului și necesității acestuia la nivelul comunității. Scopul este crearea unei rețele de voluntari la nivelul Arhiepiscopiei Tomisului care va colabora cu parohiile ce desfășoară activități social-culturale.

Profesorii de religie care doresc să se implice în proiect vor organiza activități dedicate copiilor și tinerilor care provin din familii aflate în situații de risc. Demersul lor va fi sprijinit de către parohii, prin cantinele sociale, centre de zi sau alte forme de asistență.

Programul IPS Teodosie în perioada 10-14 noiembrie este următorul:

Vineri, 10 noiembrie, la ora 13.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la troița Sfântul Nectarie din cadrul Așezământului medical din Cogealac.

Pe data de 11 noiembrie, în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 8.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, situată în parcul Tăbăcărie.

Viața Sfântului Mare Mucenic Mina
Este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian și Maximian. A slujit în armata romană, apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii. Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi, în cele din urmă, decapitat. În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.

Duminică, 12 noiembrie, începând cu ora 8.30, la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța (zona Medeea), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de trei arhierei. Este vorba despre: IPS Kiprian, Mitropolit de Stara Zagora (Bulgaria), IPS Aleksei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev (Ucraina) și ierarhul Tomisului, IPS Teodosie.
Reamintim că Sfântul Nectarie este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe data de 9 noiembrie.

Luni, 13 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei trei sfinți ierarhi, care sunt ocrotitorii învățământului teologic. Cu acest prilej, începând cu ora 6.00, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. La slujbă vor fi prezenți și elevii Seminarului teologic ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța.

Viața Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
Este atras de viaţă călugărească, astfel că din anul 374, petrece patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 este hirotonit diacon, apoi preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire preoţească, Sfântul Ioan Gură de Aur a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie. Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii. S-a mutat la Domnul în anul 407.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, care se oficiază în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an, este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare Părinte al Bisericii.

Marți, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia marți, începând cu ora 8.15, Sfânta Liturghie de hram la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, de lângă localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa.

Viața Sfântului Apostol Filip
Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. După Înălţarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sf. Ap. Filip l-a însoţit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya Minor (Dobrogea), pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*