Arhiepiscopia Tomisului lansează colecția de 100 de volume intitulate “Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi”

Volume lansate de Arhiepiscopia Tomisului. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Lansarea unei colecții de 100 (o sută) de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi.”, demers editorial ce ar putea completa și chiar rescrie istoria acestor meleaguri (Dobrogea), are loc duminică, 21 aprilie, de la ora 11.00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța”. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autoritățile locale.

În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase, și remarcabile papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.,

“În principal, documentele privesc bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele și Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian. Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin efortul științific al profesorului doctor Constantin Barbu și prin ajutorul moral și material al Înaltpreasfinției Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.

Festivitatea va începe prin oficierea Sfintei Liturghii începând cu ora 08.15, urmând ca în jurul orei 11:00 să înceapă evenimentul lansării, unde sunt invitați să participe, în jurul ierarhilor din Dobrogea, invitați de seamă precum academicianul Răzvan Teodorescu,  Adrian Năstase, profesorul dr. Constantin Barbu, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, numeroși profesori universitari, oficialități din județele Constanța și Tulcea și alți invitați de seamă.

Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*