Aproape 700.000 euro sunt dați de Uniunea Europeană pentru un proiect de reducere a poluării în Marea Neagră

Plaja Modern din Constanța. FOTO Andrei Bartesch
Plaja Modern din Constanța. FOTO Andrei Bartesch

Autoritățile locale din județul Constanța, împreună cu o asociație din Bulgaria și Republica Moldova au semnat un contract de finanțare pentru un proiect ce are în vedere reducerea în comun a deșeurilor marine din Marea Neagră.

Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, în calitate de beneficiari, au semnat în data de 9 august, contractul de finanţare aferent proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”– ALERT, cod eMS BSB-538, finanţat din fonduri europene prin Programul Transfrontalier Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea 2 – Promovarea coordonării protecţiei mediului şi reducerea în comun a deşeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 2.1 – Îmbunătăţirea monitorizării în comun a mediului, cu o valoare totală de 723.472,24 euro (aproximativ 3.359.588,80 lei) din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa este de 29.628,00 euro (aproximativ 137.583,54 lei).

Potrivit Politicilor climatice de la nivelul Comisiei Europene, toate statele europene sunt vulnerabile din punct de vedere al mediului şi al schimbărilor climatice. Pentru Europa de Est, intensitatea şi frecvenţa inundaţiilor din timpul iernii şi primăverii (în diverse regiuni) se preconizează să crească afectând negativ mediul înconjurător. Schimbările climatice ar putea să conducă la o scădere a randamentului culturilor agricole şi la creşterea incidenţei incendiilor forestiere. Mai mult ca niciodată, în regiunea Mării Negre este nevoie de o intensificare a cooperării în domeniul monitorizării mediului, al prevenirii şi al intervenţiei asupra riscurilor de mediu şi a altor pericole, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a comunităţilor din Bazinul Mării Negre.

Astfel, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea bunăstării populației din regiunile Bazinului Mării Negre prin creșterea durabilă și protecția în comun a mediului înconjurător şi dezvoltarea unei legături transfrontaliere pe termen lung între parteneri în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi situaţiile de urgenţă.

Proiectul are în vedere desfăşurarea unor activităţi integrate de prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă cauzate de pericole de mediu, precum cutremurele, inundațiile, alunecările de teren sau incendiile forestiere. Rezultatele aşteptate cuprind:

  • implementarea unui sistem integrat de monitorizare a mediului în cele trei ţări partenere;
  • creşterea capacităţii instituţiilor publice de a interveni şi gestiona eficient situaţiile de urgenţă;
  • creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice din Bazinul Mării Negre privind problemele de mediu;
  • dezvoltarea unor soluţii IT inovatoare (platforme online şi aplicaţii pentru telefonul mobil) uşor accesibile populaţiei şi organismelor interesate în ceea ce priveşte riscurile de mediu şi situaţiile de urgenţă;
  • îmbunătăţirea disponibilităţii datelor în Bazinul Mării Negre în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile mediului înconjurător prin elaborarea unui plan de management al mediului şi alte studii în domeniu.

Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*