Anchetatorii spun că peștele adus de rețeaua internațională în România nu era transportat în frigoterme autorizate. Ca să nu mai miroasă, peștele era spălat cu oțet sau taiat rondele și pus la marinat

Două exemplare frumoase de somn, dar toxice. FOTO Captură Video

În dosarul traficului de pește impropriu consumului, ancheta a început în urmă cu mai bine de șase luni de zile, de la o informație primită de către procurorii constănțeni. S-a lucrat împreună cu IGPR-ul, iar pe parcurs au fost cooptate și alte unități de poliție. Marfa contaminată a fost livrată marilor retaileri, dar și pensiunilor din Delta Dunării.

Potrivit anchetatorilor, suspecții, majoritatea pescari români, pescuiau prin metode barbare, în fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale și este interzisă exploatarea piscicolă, tocmai din cauza acestor poluanți. Braconau cu plasa, cu baterii, estimându-se că până acum a fost pescuită cantitatea de peste 500 de tone de pește. Gruparea lucra fără autorizații de export sau livrări intracomunitare. Pentru a-și crea aparența de legalitate, cumpărau câteva zeci de kilograme de pește, luau antetul și îl falsificau. Intrau în România cu dubițe de 3,5 tone, ca să nu atragă atenția.

„Nu erau transporat cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea șoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile. “Mă, dar cam miroase. Spală-l cu oțet. Sau taie-l rondele și tine-l la marinat ca să nu miroasă”. Ori le țineau în soluție salină ori oțet – peștele era stricat. Inclusiv în Deltă se livrau, inclusiv mari retaileri de unde se cumpără pește foarte proaspăt“, a declarat Teodor Niță, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

În timp ce pescarii români au la dispoziție 72 de ore pentru a exploata comericial peștele prins în crescătorii, termenul pentru cel adus din alte țări este 21 de zile de când se prezintă în vamă.

Avem analize, punctu de vedere al ANSVSA. Serviciile teritoriale acționează așa cum au acționat și nu știu de ce. De cele mai multe ori au spus ca peștele e bun. Răspunsul este da, peștele a fost verificat, nu are nici o legătura cu gradul de sănătate, bun pentru consum. Dar de unde l-ai pescuit cum l-ai transportat, în ce condiții… sunt substanțe pe care nu doriți să le ingerați, toxice, improprii consumului uman (…) – Românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în farfuria conaționalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români din satele lipovenești“, a mai precizat anchetatorul.

Odată declanșată ancheta, in rem – pentru faptă, nu pentru persoană, pentru a putea face proba circuitului peștelui, au fost făcute controale aparent administrative în punctele de trecere ale frontierei. Peștele braconat în Ebru ajungea în România cu acte contrafăcute de Portugalia sau Italia.

„Am luat chipurile prin sondaj și verificam conținuturile la van-uri. Acelea au fost confiscate și arse și așa am făcut legătura probatorie de la ce transportau și ce ajungea la noi. Tonele alea ridicate de noi, le-am luat și le-am confiscat“, a dezvăluit Teodor Niță.

În România, potrivit anchetatorilor, au fost efectuate 114 percheziții domiciliare, alte 70 la mașini,  iar în străinătate alte 170 de percheziții.

„Suspect în sens formal acum nu avem pe nimeni. Codul de procedura penala îmi spune că îl pot pun sub urmărire doar după ce îl audiez. Trebuie să centralizăm tot ce au făcut colegii din celelalte țări. Nu știu cam cine va juca în echipă. Probabil 60 –  70 persoane fizice și juridice vor fi puse sub acuzare. (…) Infracțiunile pentru care ar putea fi puși sub învinuire sunt de grup infracțional organizat, de comercializare de produse alterate, mai multe fapte de braconaj, suspicionăm și evaziune fiscală“ a spus procurorul de caz.

Peștele toxic importat, în mare parte a fost consumat și cel mai probabil încă se află pe piață. Anchetatorii au precizat că firmele care au comercializat acest pește sunt coautori și se riscă de la 1 la 5 ani de închisoare, la care se pot adăuga sporuri.

Este cunoscut faptul că peștele din râul Ebru, în special somnul, introdus artificial în anii 70 și care s-a înmulțit exagerat de mult, este toxic, mercurul regăsindu-se în cantități mari în acesta, dar și alte metale grele

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*