FOTO VIDEO Peste 500 de copii din toată țara și-au dat întâlnire la Albești, la Festivalul “Sunt Mândru de Portul Meu”. Primarul Gheorghe Moldovan: “A devenit o tradiție acest festival”

Festivalul popular "Sunt Mândru de Portul Meu", la Albești. FOTO CTnews.ro
Festivalul popular "Sunt Mândru de Portul Meu", la Albești. FOTO CTnews.ro

Festivalul popular “Sunt Mândru de Portul Meu” a fost jurizat de specialiști aduși de la Constanța. Au existat criterii clare de departajare și au fost consultați experți în domeniu. La masa juriului au fost și profesori coregrafi (pentru momentele de dans popular), dar și profesori de canto, pentru copii care au interpretat melodii populare.

Pentru o zi Albestiul a oprit totul în loc și s-a adunat în centrul comunei ca să își sărbătorească copiii. Pe 1 iunie, o scenă impresionantă a fost ridicată pentru artiștii cei mai mici iar acolo copiii au cântat, au dansat și s-au mândrit cu portul lor popular. Două ansambluri folclorice de copii din comună – 60 de suflete în total – au bucurat inimile părinților și gospodarilor din localitate. Și asta nu e tot: la sărbătoarea lor, copiii din Albești au mai chemat încă 500 (cinci sute) de copii din alte județe. Ziua Copilului a stat sub semnul Festivalului Popular denumit “Sunt Mândru de Portul Meu”.

“Este a 6-a ediție de când organizăm festivalul, iar anul acesta avem 30 de unități școlare implicate în proiect, aproximativ 500 de copii care sunt prezenți astăzi aici pe scenă și își manifestă talentul artistic. Albeștiul participă cu 60 de copii care fac parte din cele două ansambluri “Plai de Dor Junior” (al ciclului primar) și ansamblul “Plai de Dor” al gimnaziului și al copiilor de liceu, dar care încă sunt alături de noi”, spune Mihaela Vâlcu, directorul școlii Ion Creangă din Albești.

Ziua de Festival a început cu o paradă a tuturor ansamblurilor participante. Copiii îmbrăcăți în costumele populare de spectacol s-au înșirat într-o coloană lungă de câteva sute de metri și au defilat pe șoseaua principală în aplauzele părinților emoționați și cu lacrimi în ochi. S-au făcut poze, s-au auzit încurajări și toată suflarea prezentă i-a susținut pe copii, sărbătoriții zilei. Tot platoul din centrul comunei a fost plin de delegațiile județelor care și-au trimis artiștii la Albești, remarcându-se călușari, ansambluri aromâne, artiști transilvani și din alte regiuni istorice.

“Suntem ansamblul folcloric Românașul din comuna Albești – județul Mureș, și am venit la Constanța cu două dansuri: un dans din zona Rupea și un dans de pe Târnave. Trebuie să vă spun că între noi și comuna Albești din județul Constanța e o colaborare din 2009, de zece ani. Ne-am întâlnit la un festival internațional în Grosseto, Italia și de atunci am păstrat legătura cu domnul primar. Îl felicităm pentru felul în care arată comuna, pentru felul în care promovează dansul popular, costumul și tradițiile și facem tot posibilul să ne ridicăm la nivelul așteptărilor lor, încercând în fiecare an să impresionăm publicul spectator din județul Constanța”, spune Zaharia Stoian, coordonatorul ansamblului folcloric Românașul, din Albesti – Mureș.

Festivalul popular “Sunt Mândru de Portul Meu” a fost jurizat de specialiști aduși de la Constanța. Au existat criterii clare de departajare și au fost consultați experți în domeniu. La masa juriului au fost și profesori coregrafi (pentru momentele de dans popular), dar și profesori de canto, pentru copii care au interpretat melodii populare. S-a luat în calcul și s-a punctat costumul popular, interpretarea, autenticitatea și toate reperele care se urmăresc în concursurile consacrate. Și copiii și părinții au stat cu sufletul la gură pe tot parcursul fetivalului.

“Este foarte frumos! E primul an în care vin, am și eu o fetiță care concurează, de la Școala 3, Grupa Rogvaiv. Am mai fost la 2 Mai, am venit acum aici la Albești și-o să mai avem la Constanța concurs. Sunt emoții mai mari la noi părinții, decât are copilul”, spune Ionela Radu, o mămică din public.

“E foarte frumos, e prima dată când ajung aici în comuna Albești. Știu că a mai fost un festival al comunei și l-am văzut pe net și mi-a plăcut. Sunt copii frumoși, toți sunt talentați și veseli – e minunat! E greu să ai un copil artist pentru că emoțiile sunt și la copil, dar sunt și la părinți, va asigur! E și mult de muncă”, spune Mirela Saraev, o mămică îmbrăcată într-o ie dobrogeana, cu mânecă scurtă.

Hrană spirituala de pe scena festivalului a fost completată de hrana autentică pregatită de gazdele din Albești pentru invitații lor veniți de la distanță. Festivalul de Folclor a fost dublat de un Festival Culinar în care implicarea cea mai mare au avut-o copiii, ajutați de părinți, fiecare la el acasă. Mese gemând de platouri nenumărate au fost întinse în aer liber, iar bunătățile expuse au umplut aerul cu arome și culori. Mămăliguță, sărmăluțe, fripturi de miel și de pui, cozonaci, pandișpan, savarine, cornulețe, o mulțime de feluri de plăcinte, baclavale, sarailii, prăjituri și torturi de casă – toate au fost vedetele zilei. Totul a fost gândit pentru copii.

“Este un festival pe care l-am început acum 6 ani cu o participare doar din județul Constanța, iar acum am ajuns la faza națională pentru că participarea este din mai multe județe ale țării. A devenit o tradiție acest festival. Sperăm să aibă succes și anul acesta cum a avut ani de-a rândul, și să-l putem organiza și în continuare, pentru că aici vin și prestează toți copiii care sunt angrenați în anumite activități culturale și pentru asta nimic nu este prea mult. Le oferim posibilitatea de a se exprima, de a-și continua activitatea lor culturală care în cele din urmă duce la o îmbunătățire a nivelului lor școlar, pentru că și copiii care sunt angrenați în activități culturale și sportive, de obicei sunt cei mai buni din clasă”, spune primarul Gheorghe Moldovan.

De Ziua Copilului, la Albești copiii au fost vedete. Comuna a dat tuturor o lecție de sărbătoare culturală de anvergură, organizată ireproșabil.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*