Afacerist trimis în judecată de către DNA Constanța pentru evaziune fiscală și spălare a banilor

Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Sediul DNA Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Un constănțean care și-a însușit mai multe sume de bani prin intermediul unor firme pe care le deținea, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, în stare de reținere.

Potrivit anchetatorilor, Florentin Anghel la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în datele de 5 iunie 2008 și 2 octombrie 2008, inculpatul Florentin Anghel, urmărind să se sustragă atât de la plata obligațiilor fiscale cât și de la efectuarea oricărei verificări financiare sau fiscale, a solicitat înscrierea în registrul comerțului a unor mențiuni referitoare la stabilirea sediilor unor societăți pe care le administra, declarând în mod fictiv adrese la care nu intenționa să desfășoare vreo activitate comercială și la care firmele nu au funcționat niciodată.

Ulterior, în același context, în perioada iunie 2008 – iulie 2009, inculpatul nu a înregistrat în evidențele contabile ale societăților comerciale pe care le reprezenta și în declarațiile fiscale pe care avea obligația de a le depune trimestrial la organul fiscal teritorial, veniturile realizate ca urmare a operațiunilor comerciale derulate și încasate prin virament bancar de la diferiți clienți.

Aceste demersuri au avut drept consecință sustragerea de la plata către bugetul consolidat al statului a obligațiilor fiscale în cuantum total 3.694.226 lei, din care TVA în cuantum de 2.005.437 lei și impozit pe profit în cuantum de 1.688.789 lei.

Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpatul a retras din conturile celor două societăți, pe baza unor borderouri de achiziții false, suma totală de 12.139.837 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului care vor exista în patrimoniul acestuia la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumei de 3.694.226 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 3.694.226 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat și obligațiile fiscale accesorii datorate de la data când obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*