Adrian Năstase vine la Conferinţa Naţională: “Marile Puteri. Unirea. Basarabia” care are loc astăzi la Constanța

Afișul Conferinței "Marile Puteri. Unirea. Basarabia"
Afișul Conferinței "Marile Puteri. Unirea. Basarabia"

Arhiepiscopia Tomisului și Facultatea de Teologie a Universității “Ovidius” din Constanța, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT), sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, organizează Conferinţa Naţională: Marile Puteri. Unirea. Basarabia (160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris, 18/31 Martie 1856).

Acest eveniment politico-diplomatic a fost unul deosebit de important din istoria Europei și a reprezentat un pas înainte pentru Principatele Române Moldova și Țara Românească în vederea realizării unirii de mai târziu de la 24 ianuarie 1859, întrucât cu această ocazie au fost discutate pentru prima dată la nivelul Marilor Puteri Europene:

– viitorul politic al Principatelor Române (naşterea României moderne);
– unirea politico-administrativă a acestor două provincii românești;
– alegerea a doi domni pentru cele două Principate Române;
– trecerea părții de sud a Basarabiei (Cahul, Bolgrad și Ismail) la Principatul Moldovei;
– reformele sociale, economice, politice, culturale și educaționale care urmau să se deruleze în Principatele Române în decursul anilor imediat următori.

Evenimentul își propune să acopere atât problematica Congresului de la Paris cât și, implicit, problemele politice și diplomatice pe care Basarabia le-a avut de înfruntat în decursul evenimentelor istorice din secolele XIX, XX și până în zilele noastre.

Vor conferenția:
1. Prof.Univ.Dr. Adrian Năstase, Unirea Principatelor Române de la 1859 în context internațional;
2. Prof.Univ.Dr. Radu Ştefan Vergatti, Marile Puteri, Statele Naționale și Gurile Dunării (1856-1858);
3. Dr. Ion Constantin, Istoric, Recuperarea adevărului istoric privind Basarabia, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018);
4. Dr. Cristina Narcisa Vergatti, Avocat în Baroul București, Politica refugiaților și lumea actuală;
5. Dr. Vasile Buga, Diplomat, Reflectarea Războiului Crimeii (1853-1856) în istoriografia rusă.

Conferința se va desfășura la Hotelul Royal din Constanța (B-dul Mamaia nr. 191, zona Delfinariu), orele 12.00-14.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*