Adevăratele gunoaie

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

În ultima săptămână am asistat la cel puțin două momente în care ne-am minunat de cât de “hoți” puteau să fie mai mari ai județului Constanța, cât de corupți sunt politicienii dar și oamenii de afaceri.

Trimiterea în judecată a lui Radu Mazăre alături de parlamentarul Eduard Martin, omul de afaceri Sorin Strutinsky și viceprimarul Gabriel Stan a fost prima lovitură de imagine. Fiecare constănțean bănuiește că anumiți politicieni sunt putred de corupți, dar până la momentul în care procurorii DNA nu au explicat mecanismele șpăgilor nu realizezi ce înseamnă cu adevărat mita la nivelul milioanelor de Euro.

Dosarul Polaris M Holding în care Mazăre este acuzat de către procurorii anticorupție că ar fi luat 7 milioane de Euro șpagă este fascinant. Este unul de manual. Anchetatorii spun că fostul primar a fost mituit de actualul parlamentar Eduard Martin între 2008 și 2014 pentru a accepta delegarea serviciului de salubritate din oraș către aceeași firmă. Totul se făcea cu aparențe legale: licitații câștigate pentru 25 ani, majorări de sume și plata unor contracte de publicitate către firma controlată de Mazăre și Strutinsky.

Cu alte cuvinte, banii din strângerea gunoiului erau împărțiți între afaceriști și politicienii care le dădeau contracte. Oamenii ăștia dosesc milioane de Euro și la Constanța nu există un spital de copii sau secții reabilitate.

Nici nu a ajuns marele dosar de corupție pe masa judecătorilor că din Statele Unite am primit vestea arestării lui Dumitru Martin. Da, chiar unchiul lui Eduard Martin ajungea în spatele gratiilor pentru că a dat șpagă unui comandant de escadron american pentru a semna un contract gras între aceeași Polaris M Holding și Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Am reușit să obțin, în exclusivitate, rechizitoriul care a stat la baza arestării lui Martin și care explică felul în care afaceristul încerca să mânjească oficiali americani cu sume imense. Ancheta a durat 17 luni și raportul este pe măsură.

Vă dați seama că omul ăsta nu s-a mai mulțumit doar cu contractele de pe la noi și a plecat să dea șpăgi în Statele Unite? O companie precum Polaris M Holding este menționată în raportul FBI drept una care disimula mita în contracte fictive de consultanță. Politicieni, afaceriști și nume sonore din administrație, corupți până în măduva oaselor.

E nevoie să mai spun că, paradoxal, Primăria Constanța nu simte nevoia să rezilieze contractul cu Polaris M Holding și nici să se constituie parte civilă în procesul împotriva lui Mazăre și a apropiaților săi?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. EXCLUSIV Cum au reușit agenții FBI să-l prindă pe Dumitru Martin. Informații din rechizitoriu | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*