VIDEO 5 motive pentru care Delfinoterapia nu este posibilă la Constanța

Antrenamentul delfinilor. FOTO Adrian Boioglu
Antrenamentul delfinilor. FOTO Adrian Boioglu

O organizație care avea în plan dezvoltarea unui proiect legat de terapia cu delfini pentru copii la Constanța își vede visul sfărâmat. Și asta nu din cauza unor piedici birocratice, ci doar pentru că delfinii de la noi nu sunt pregătiți pentru așa ceva și aducerea unui mamifer nou este peste puterile financiare ale Centrului Muzeal de Științe ale Naturii.

Proiectul propus de Asociația Centrul de Autism Marea Neagră și dezvoltat împreună cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a căpătat o formă inițială în urmă cu trei ani. Ideea era una pe cât de nobilă, pe atât de greu de realizat. Copiii cu tulburări neuropsihice puteau să vină la Delfinariu Constanța și să se joace cu delfinii pentru a se vindeca mai ușor. Realitatea din teren a demonstrat în ultimii ani că un astfel de proiect nu este posibil la Constanța.

Principalele motive sunt legate de felul în care delfinii sunt dresați și riscurile la care se expun micuții pacienți.

1. Masculul de la Delfinariu a pierit și cumpărarea unui delfin nou în scopul delfinoterapiei este prea costisitoare.

Conducerea Centrului Muzeal de Ștințe ale Naturii spună că asiguratorul a plătit suma pentru delfinul decedat, dar prețul unei femele special dresate pentru a se juca în apă cu copiii ar ajunge la peste 200% din suma încasată.

2. Delfinoterapia presupune ca mamiferele să se lase atinse și să interacționeze cu pacienții

Acest lucru a fost demonstrat de instructorii delfinilor din nou, în cursul zilei de miercuri. O tânără dresoare care lucrează cu delfinii de aproape trei luni, zi de zi, a intrat în bazin. Mamiferul a primit comanda să meargă la instructoare, dar când s-a apropiat la un metru și jumătate a refuzat să înainteze.

Evident, există și riscul unor accidente sau întoarceri bruște a delfinului, așa că micuțul bolnav aflat în apă este supus unui risc ridicat.

3. Apa din bazin ajunge la 15 – 17 grade celsius în extra-sezon

Delfinariul Constanța nu are apă încălzită. Copiii care intră în bazin pot îmbrăca un costum de neopren, dar temperatura apei care le ajunge pe față și pe mâini este suficient de scăzută încât să le provoace suferință. În plus, apa în care înoată delfinii nu este una 100% potabilă, iar un copil cu deficiențe poate fi tentat să înghită lichidul care îi ajunge până la gât.

4. Asiguratorii din România nu acceptă polițe care să cuprindă delfinoterapia

Un delfin trebuie protejat cu o asigurare. La fel și un copil care intră într-un bazin de cel puțin 1.50m adâncime. Nimeni nu poate risca să provoace un accident și apoi să plătească cu viața sau să înrăutățească starea unui copil care este și așa foarte fragil.

5. Întreținerea unui delfin costă prea mult

Meseria de dresor de delfin nu este una recunoscută de statul român. Din această cauză, oamenii care lucrează la Delfinariu o fac mai mult din pasiune. Salariile lor abia ajung la 1200 lei / lună, iar la asta se adaugă costurile de întreținere pentru un delfin.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*