VIDEO Povestea vulpilor polare de la Microrezervația Constanța. Cum a “evadat” femela pentru a fi alături de vulpoiul ei

Vulpile Polare de la Microrezervația Constanța. FOTO Captură Video
Vulpile Polare de la Microrezervația Constanța. FOTO Captură Video

Microrezervatia de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a primit doi oaspeți neobișnuiți care fac deliciul îngrijitorilor și personalului științific: două vulpi polare au călătorit de-a latul țării, plecând din Suceava ca să ajungă tocmai la Constanța. Un mascul și o femelă au aterizat pe pajiștea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, iar acum se acomodează cu noua locuință.

“Alopex Lagopus, sau vulpea polară : un animal foarte drăguț, nu poți să-i spui “cumătra” când i-așa de drăguță. E o femelă și un mascul, iar masculul se deosebește de ea având botul puuțin mai lung. Femela este foarte, foarte iubitoare” ne explică directorul Adrian Bîlbă. Dacă nu ești obișnuit cu animalele, e greu de deosebit care-i fata și care-i băiatul. Ne sare-n ajutor tot Adrian Bîlbă: “Masculul este ceacâr: un ochi e albastru și-un ochi e căprui. Femela are amândoi ochii căprui.”

Îngrijitorii de la Delfinariu au îndrăgit vulpile albe din prima clipă. Expeditorul le-a spus că femela e gestantă așa că grijă față de ea trebuie să fie maximă. Colac peste pupăză, masculul a fost destul de morocănos în prima zi cu surata lui, ceea ce le-a dat de gândit biologilor de la Microrezervatie.

“Masculul o mușca, o bătea, se certau la mâncare și în ideea că trebuie să nască ne gândeam că-i va face rău, sau le va face rău puilor, și ne-am gândit să-i separăm. Am construit degrabă un gard de plasa de sârmă, făcându-i ei locul din stânga și masculului tot amplasamentul rămas în dreapta” explică directorul Bîlbă.

Ceea ce a urmat a surprins pe toată lumea de la Microrezervatie: în câteva zeci de minute, femela a săpat un tunel pe sub gard și a trecut înapoi în jumătatea alocată partenerului ei, masculul. În câteva minute, vulpea și-a croit drum printr-un tunel săpat pe sub gardul despărțitor și s-a reunit cu prietenul ei. A fost uluitor pentru toată lumea.

“Dacă vrea fata să stea cu băiatul ?…. Să stea cu băiatul, deh. Mai nainte îl lingea pe blană…” oftează “înțelegător” Adrian Bîlbă, directorul Microrezervatiei.

Vulpile au primit câte o casuță fiecare, bine construită și dotată pentru iarna care vine. Cu toate astea, amandouă vulpile preferă să stea afară. Cu o așa blană stufoasă, nu-i de mirare.

L-am întrebat pe directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, de unde până unde au poposit cele două vulpi la Constanța.

“Este un schimb – probabil o să le dăm și ceva bani – între mai multe grădini zoologice din țară, iar vulpile astea vin de la Suceava. Cel care ni le-a dat a spus că femela este gestantă, dar eu n-am apucat s-o consult, s-o palpez, să-i fac o ecografie. Nu ni s-a dat o dată estimativă a nașterii. Nici banii nu i-am plătit deocamdată, pentru că nu a venit încă factura. Așa este la animale: le iei să vezi dacă se adaptează și dup-aia soliciți factură” ne lămurește doctorul Adrian Bîlbă.

Dacă vulpea polară o să nască pui la Constanța, atunci micuții vor avea parte de cea mai bună îngrijire posibilă. Microrezervatia de la Delfinariu are în grijă zeci de alte specii de păsări și de animale și toate o duc foarte bine în zonele alocate lor. Iar vulpile vor fi mai răsfățate ca oricine, iar în scurt timp vor deveni atracția principala la Microdeltă.

Nu ne facem griji nici pentru iarna care vine. Vulpea polară este adaptată la climă rece, având o blană deasă, iar talpa labelor fiind acoperită cu blană. Lungimea vulpilor este între 65 și 90 de cm, având greutatea de 5 kg. Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Vulpile polare au botul și urechile scurte, iar blana deasă le permite să supraviețuiască la temperaturi scăzute ce ating -80 °C.  Se hrănesc cu rozătoare polare dar și cu insecte, fructe, ouă și pui de păsări, fiind un însoțitor al urșilor polari.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. O vulpe polară a evadat ca să fie alături de vulpoiul ei la Delfinariul Constanța. Uluitor cum își alintă partenerul înainte de Revelion

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*