Vrei ulei pentru gătit gratis? Campania de colectare a uleiului uzat revine

Uleiul uzat este colectat de Mare Nostrum
Uleiul uzat este colectat de Mare Nostrum

Românilor le place mâncarea gătită, ca la mama acasă. Cu toţii folosim, la preparearea gustoaselor şi tradiţionalelor bucate, uleiul vegetal – fie că este de floarea soarelui, de măsline sau chiar de palmier. Dar ce se întâmplă cu acesta după câteva prăjeli? Mulţi nu ştiu ce să facă, sau, din comoditate, îl aruncă la chiuvetă, sau chiar la coşul de gunoi. O practică deloc sănătoasă pentru sănătatea mediului înconjurător!

Iată de ce, din anul 2010, echipa Mare Nostrum a inițiat o campanie, desfăşurată la nivel naţional, care urmăreşte implementarea unui nou concept pe piaţa din ara noastră: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biocombustibil. Această campanie este adresată persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat adus la noi, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit la gătit.

De la începutul anului 2016 și până în prezent, 97 de constănțeni responsabili, care au înțeles mesajul nostru, au adus 829 litri de ulei uzat la sediul Mare Nostrum.

“Este binevenită această campanie, pentru că nu există alte variante de a preda acest ulei vegetal uzat. Aruncat la întâmplare este foarte dăunător mediului și practic tot nouă ne facem rău”, a declarat Irina, o domnișoară care a adus la sediul Mare Nostrum 5 l de ulei vegetal uzat.

Uleiul uzat colectat este ridicat de către STOEHR Mineral & Vegetal Oil și transformat în biocombustibil.

“Invităm constănțenii să se alăture acestei campanii și să predea uleiul vegetal uzat! Astfel, fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse și la protecția mediului înconjurător, având în același timp și un beneficiu personal – 1 litru de ulei bun de gătit”, au transmis reprezentanții Mare Nostrum.

Vă reamintim că uleiul vegetal uzat are efecte nocive asupra mediului, dacă este aruncat la gunoi, în sistemul de canalizare sau direct în mediu, poate polua pânza freatică şi chiar apa de consum. Dacă ajunge în mare, uleiul uzat formează o peliculă la suprafaţa apei şi nu mai permite trecerea oxigenului, de care organismele marine au nevoie pentru a supraviețui.

Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile, potrivit studiului realizat de icdv.ro. De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioadă de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună. Dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, uleiul devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*