VIDEO Conductele SC RAJA SA, monitorizate cu tehnologie modernă. O companie din Israel folosește sateliți pentru a detecta pierderile

Felix Stroe, director RAJA, Tamar Samash, Ambasador Israel și Matan Safran, atașat comercial al Ambasadei Israelului. FOTO Adrian Boioglu
Felix Stroe, director RAJA, Tamar Samash, Ambasador Israel și Matan Safran, atașat comercial al Ambasadei Israelului. FOTO Adrian Boioglu

SC RAJA SA a semnat contracte cu două mari companii din Israel. Delegația condusă de ambasadorul Israelului la București, Tamar Samash, a prezentat companiei constănțene două soluții de management și detectare a pierderilor de apă. Contractele semnate cu israelienii vor ajuta SC RAJA SA să aibă mai puține pierderi pe vechile conducte.

“Pierderile acestea de apă pe care noi în România nu avem capacitatea să le detectăm – avem conducte la 9-11 metri în subteran – o spărtură într-o asemenea conductă poate să producă efecte ani și ani și dacă vorbim despre cantitatea de apă pierdută, de curentul electric consumat pentru a o pompa, de avariile care se produc la trama stradală. Dacă cuantificăm toate aceste costuri, vreau să vă spun că costul acestei detecții cu sateliții este floare la ureche și îți oferă această informație în timp real”, a explicat Felix Stroe, directorul SC RAJA SA.

Conducerea companiei de apă a explicat că până acum angajații foloseau un sonar pe timpul nopții pentru că doar atunci era mai liniște. Tehnologia folosită până acum poate fi comparată cu o trecere de la evul mediu la Secolul 21. În doar câteva ore se va știi cu exactitate locul și amploarea unei avarii.

Pe baza măsurătorilor făcute de SC RAJA SA, a cantității de apă care intră în sistem și a celei facturate, pierderile de apă interveneau până la beneficiar. Acestea ajungeau la peste 70% atunci când RAJA a preluat sistemele și au coborât la 30% în prezent. Prin implementarea noului sistem pierderile vor merge către 10%, ca în Israel, Olanda sau Franța.

“Nu există sistem fără pierdere pentru că pe aceste conducte sunt presiuni enorme. Noi nu ne-am permis până acum investiții mari. Numărul de ani pe care îl au aceste sisteme favorizează apariția avariilor. O conductă de oțel trebuie să stea în pământ 20 ani. Noi nu le-am înlocuit nici pe cele de 40 ani”, a declarat Felix Stroe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*