VIDEO “Afacerea Est”: Înainte de premiera din București, filmul face o ultimă oprire în Constanța

Poster "Afacerea Est"
Poster "Afacerea Est"

Din 28 octombrie Afacerea Est, lungmetrajul semnat de Igor Cobileanski, va intra în cinematografele din toată țara. Înaintea premierei din București filmul a călătorit în orașele moldovenești ale României unde a fost primit cu brațele deschise și sălile pline. Ultima oprire pe latura de est a țării Afacerea Est o va face la Constanța miercuri, 26 octombrie.

Filmul spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui.

Avanpremiera de la Constanța va avea loc miercuri, 26 octombrie, la Cityplex Tomis, ora 20.00. Cel care se va întâlni cu publicul constănțean va fi Ion Sapdaru, interpretul personajului principal din film. Actorul cunoscut deja din filme apreciate precum California Dreamin (endless), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile sau America, venim, el a fost o revelație pentru regizor, care declara: “Eu mă așteptam la un triumf al forței actoricești, dar nu mă așteptam să înțeleagă atât de bine subiectul. Presupun că acest lucru se datorează și faptului că el vine din Republica Moldova și multe „comicării” ne sunt comune.“ Petro, personajul pe care-l interpretează, e un “descurcăreț“ pregatit pentru orice situație în care l-ar pune viața.

Amuzant este că soția lui Sapdaru în viața reală, Anne Marie Chertic (și ea actrița la Iași) a fost distribuită în film în rolul logodnicei partenerului său, Veronica. Petro și Veronica nu se agreează prea mult, cei doi ajungând chiar și la un conflict fizic. Aducându-și aminte de acea secvență, Chertic povestește cum a “iubit acea scenă“ – regizorul i-a oferit motivația narativă perfectă și libertatea de-i “cârpi vreo două“.

Presa moldovenească deja a remarcat că “în Afacerea Est, Ion Sapdaru dispune nu doar de un tonus actoricesc de excepţie, el adaugă talentului discursiv şi acea prezenţă de spirit care face dintr-un actor un personaj. Pentru că, pe întreaga desfăşurare a acţiunii, Ion Sapdaru reuşeşte şi o interpretare corporală, un limbaj gestual bine integrat în secvenţele cinematografice pe care scenariul le impune. “

Filmul va fi singurul lungmetraj românesc din competiția festivalului de film Black Nights de la Tallinn (15 – 17 nov 2016), fiind proiectat în același timp și în secțiunea Panorama a Cairo International Film Festival. Ambele sunt festivaluri de categoria A.

Afacerea Est il readuce pe Cobileanski in zona umorului cald si uman, condimentat pe alocuri cu sarcasm si tragedie. Acest road movie moldovenesc, apreciat de The Hollywood Reporter ca fiind “fun and fascinating”, vorbeste pe limba tuturor, a fiecaruia dintre noi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*