Vești bune de la Direcția Agricolă Constanța: 3000 de Euro/an pentru cultura de tomate!

Tomate, roșii, legume
Tomate, roșii, legume. FOTO Wikimedia/Procsilas Moscas

Măsurile pentru sprijinirea suprafeţelor mici agricole sunt cele mai aşteptate. În această categorie se încadrează în special legumicultorii care au investit în sere şi solarii.

Subvenţia pentru cultura de tomate în spaţii protejate este acum o realitate şi a îmbrăcat forma unei hotărâri de guvern, fiind în curs de implementare.

Noutatea constă în faptul că ajutorul de minimis se acordă pentru culturile de roşii din extrasezon, respectiv ianuarie-mai inclusiv şi noiembrie – 20 decembrie, inclusiv. Astfel, s-a avut în vedere asigurarea necesarului de consum intern din producţie proprie.

Beneficiarii subvenţiei trebuie să îndeplinească unele condiţii de eligibilitate, respectiv:
• trebuie să deţină minim 1.000 de metri pătrați de solar sau seră
• trebuie să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2000 kg dovedită cu documente justificative
• trebuie să nu fi primit ajutor de minimis echivalent sau peste valoarea de 15.000 de euro

Potenţialii beneficiari ai programului “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în culturi protejate” vor fi: persoane fizice care deţin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice.

Valoarea sprijinului este de 3000 euro/beneficiar/an. Producţia de tomate reprezintă 20,7% din producţia totală de legume din România. În ţara noastră, consumul mediu anual de roşii pe locuitor este de 38,1 kg. La nivelul anului 2015, în România au fost cultivate 1.811,6 ha cu tomate, în sere şi solarii. La nivelul aceluiaşi an, România a produs 101.881 tone tomate, în special în perioada 15 aprilie-octombrie. Importul a fost asigurat pe tot parcursul anului.

La nivelul judeţului Constanţa, anul trecut au fost cultivate cu tomate 950 de hectare, în spaţii protejate. S-au obţinut 16.150 tone, reprezentând o producţie medie de 17 tone/ha.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*