Unde suni dacă ești afectat de Codul Portocaliu de viscol în județul Constanța

Horia Țuțuianu la deszăpeziri

Având în vedere Prognoza meteorologică, actualizată pentru județul Constanța emisă pe 05.01.2017, orele 10.00, de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, în cadrul Primăriei Municipiului Constanța s-a întrunit Comandamentul pentru Situații de Urgență, pentru a fi luate măsurile de prevenție ce se impun.


Vă mai recomandăm:

Cod Roșu de viscol! Constanța este paralizată: toate Drumurile Naționale au fost închise. Nu există energie electrică și nu curge apa

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu: “Nu părăsiți localitățile”. Toate drumurile județene și naționale au fost închise!

Zeci de localități, fără curent electric. ENEL promite remedierea în cel mai scurt timp

Orașul Constanța și mai multe localități din județ, fără apă! Viscolul a oprit toate stațiile de pompare

Un transformator electric a explodat la Valu lui Traian. Localitatea se află sub Cod Portocaliu de viscol până sâmbătă dimineață

Boboteaza de la Constanța nu se anulează, în ciuda Codului Roșu de Viscol. IPS Teodosie aruncă în mare crucile la ora 13.00

Unde suni dacă ești afectat de Codul Portocaliu de viscol în județul Constanța


Centrul Meteorologic Regional Dobrogea atenționează că, în intervalul  05.01.2017 ora 22.00 și 06.01.2017 ora 20.00 va fi instituit cod galben în tot județul Constanța. Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ și local viscolite. Vântul va avea intensificări cu viteze de 50 la 70 km/h. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei. Apoi va ninge abundent și se va depune un strat de zăpadă consistent de circa 20 de centimetri.

În intervalul 6 ianuarie 2017 orele 02.00-18.00 se va institui cod portocaliu. Fenomene vizate viscol puternic, rafale de vânt care vor atinge 70-85 km/h reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Începând de vineri 06.01.2017 în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade.

Ținând cont de faptul că se vor înregistra aceste temperaturi extrem de scăzute și ninsori au fost pregătite 6.500 de tone de material antiderapant și 8 sărătițe care vor acționa pe străzile din municipiu imediat ce va începe să ningă. Utilajele vor împrăștia material antiderapant în special pe poduri, pe străzile care se află în pantă și în intersecții.

În funcție de evoluția meteo, dacă stratul de zăpadă va depăși 5 cm, se va acționa cu 22 de utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului.

Utilajele vor fi poziționate în următoarele intersecții: bd. Ferdinand – bd. Tomis( 1 sărăriță și 2 lame), bd. Mamaia – Pescărie (1 sărăriță și 2 lame) , Bd. I.C. Brătianu ( 1 sărăriță și 3 lame), Șos Mangaliei – bd. 1 Mai ( 1 sărăriță și 3 lame), bd. Tomis – str. Suceava-Boema ( 1 sărăriță și 2 lame),  I. C. Brătianu-Cora (1 sărăriță și 2 lame), Bd. Lăpușneanu – Bd. Aurel Vlaicu ( 1 sărăriță și 3 lame), Str. Crișului-Pod IPMC ( 1 sărăriță și 3 lame), Zona Poarta 1 ( 1 sărăriță și 1 lamă).

În urma atenționării meteorologice, Primăria Constanța a mobilizat pentru intrevenții patru echipe ale Serviciului Spații Verzi, incluzând și alpiniști utilitari, care vor fi pregătiți să intrevină dacă va fi cazul, pentru toaletarea copacilor ori pentru ridicarea celor căzuți. De asemenea, cinci echipaje ale Poliției Locale și alte două ale Serviciului Igienă Publică vor patrula pe străzile din oraș, în colaborare cu Poliția Rutieră.

Primăria Municipiului Constanța face apel la conducătorii auto, ca în perioada menținerii codului galben și a celui portocaliu, să evite ieșirea în trafic, iar dacă acest lucru nu este posibil să circule cu prudență pentru a evita accidentele rutiere și să nu parcheze pe străzile și bulevardele unde acționează utilajele de deszăpezire.

“Totodată, rugăm conducătorii auto să nu staționeze autovehiculele în zonele în care există riscul prăbușirii unui copac. Este recomandat consumul de ceai cald și evitarea consumului de băuturi alcoolice. Recomandăm persoanelor cu probleme de sănătate (cardiace, diabetice, ș.a.) precum și copiilor să evite deplasările în ger.  

Întrucât indicele de răcire ( temperatura resimțită de organismul uman în condiții de ger și vânt puternic) face ca o temperatură de -15  grade Celsius să fie resimțită ca una de -30, recomandăm tuturor constănțenilor să evite ieșirea din casă. În cazul în care deplasarea este imperios necesară se recomandă purtarea de haine groase, ghete cu talpă antiderapantă și acoperirea capului. Rugăm cetățenii să nu efectueze deplasări în afara localității, în perioada instituirii codului galben și portocaliu”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Reamintim că instituțiile publice, persoanele fizice și juridice au obligația conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea țurțurilor, a zăpezii și a gheții din zona imobilelor și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată.

Orice problemă poate fi semnalată de constănțeni permanent la nr. de tel:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/55.00.55;

Dispecerat Serviciul Administrare Spații Verzi – 0241/48.81.71; 0722.54.53.66;

Dispecerat Serviciul Inspectorat Protecție Civilă – 0241/48.81.66 și 0241/48.81.08;

Dispecerat Poliția Locală – 0241/48.42.05.

Unde suni dacă te prinde iarna pe drum în județul Constanța

Și Regia de Drumuri și Poduri Constanța s-a pregătit de ce e mai rău.

Șoferii surprinși de iarnă în trafic pot să sune la următoarele numere de telefon:

Constanța: 0241.693.527 sau 0735.008.802.

Topraisar și sudul județului: 0241.785.060 sau 0732.510.348.

Băneasa: 0241.850.344.

Hârșova, Tariverde și nordul județului: 0241.870.207 sau 0736.505.984 sau 0241.769.003.

Cuza Vodă și centrul județului: 0735.008.801.

Consiliul Județean a alertat primăriile

Consiliul Judetean Constanta ia masuri suplimentare in urma avertizarilor meteorologice transmise pentru  perioada 5 ianuarie, ora 22.00 – 7 ianuarie, ora 10.00, prin care judetul Constanta se va afla sub avertizare Cod Galben si Cod Portocaliu de ninsori si viscol. Astfel, de astazi se asigura permanenta, la numarul de telefon 0241/ 488 404, unde populatia poate sesiza problemele provocate de fenomenele meteo extreme.

Consiliul Judetean Constanta a transmis catre toate primariile din judet o adresa de informare despre atentionarea de vreme rea, prin care solicita acestora sa asigure permanenta in aceasta perioada. Tot prin adresa transmisa UAT-urilor, primarii au fost informati ca RAJDP Constanta isi va desfasura activitatea in program NON STOP, 24 de ore din 24 pe toata durata celor doua coduri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.