Traficul de mărfuri din porturile maritime românești a depășit 39 milioane tone

Portul Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Portul Constanța. FOTO Adrian Boioglu

În primele opt luni ale acestui an, în Portul Constanța au fost operate peste 39 milioane tone marfă, cu o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Containere și mărfuri generale

Cantitatea de marfă operată în containere în Portul Constanța a crescut în perioada analizată cu 9,64%, de la 4,42 milioane tone, la 4,85 milioane tone. Aceasta corespunde unui număr de 486.371 TEU, respectiv 446.710 TEU în primele opt luni ale anului 2015.

Această creștere este cea mai importantă din ultimii ani, din 2011 nivelul traficului de containere menținându-se constant.

Volumul de mărfuri generale necontainerizate a crescut în perioada ianuarie – august 2016 cu 7,22% ( de la 5,52 milioane tone, la aproape 6 milioane tone), dar a scăzut sensibil marfa operată pe Ro-Ro, de la 124.000 tone la 100.000 tone.

Vrac lichid

Volumul de marfă vrac lichid a fost de 9,22 milioane tone, în creștere cu 4,44% față de 8,81 milioane tone înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea a fost determinată de volumul mai mare de petrol brut operat, cu 3,63%, produse petroliere, cu 3,83%, gaz natural și produse petroliere lichefiate, cu 26,66%.

Vrac solid

Cantitatea de mărfuri vrac solid manipulată prin porturile maritime românești în primele 8 luni ale acestui an este de 23,86 milioane tone tone, mai puțin cu 2,8% față de aceeași perioadă a anului 2015.

O scădere de trafic importantă s-a înregistrat în cazul cerealelor, cu 26%, de la 13,68 milioane tone, la 12,07 milioane tone. Scăderea a fost însă mai accentuată în perioada anterioară, dar sezonul agricol bun a determinat recuperarea unor volume mari de trafic pe această categorie de mărfuri.

În plus, anul 2015 a fost unul record pentru traficul de cereale prin Portul Constanța, fiind un vârf atins în premieră, de aproape 20 milioane tone cereale.

Creșteri de trafic s-au înregistrat pentru ciment, cu 2,71%, produse metalurgice, cu 13,46%, și produse chimice, cu 59%.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*