FOTO VIDEO Muzica românească e pe mâini bune. “Tinerele speranțe” din toată țara s-au adunat la Medgidia pentru a-și demonstra talentul

Festivalul "Tinere speranțe" de la Medgidia. FOTO Alexandru Bran
Festivalul "Tinere speranțe" de la Medgidia. FOTO Alexandru Bran

Două zile a răsunat muzica în Medgidia, de pe scena Casei Armatei unde s-a desfășurat un concurs național de tinere talente. Ajuns la 7 ani de existenţă și devenit deja o tradiţie la Medgidia  Festivalul de muzică ușoară și populară „Tinere Speranțe”, a avut loc în perioada 26-27 mai.

Organizatorii au oferit un spectacol grandios cu muzică, dans şi voie-bună în care atmosfera a fost încinsă de artişti consacraţi din România, cum ar fi Florin Decuseară şi Luminiţa Anghel. Au fost 150 de concurenţi din toată ţara “aliniați” la linia start a uneia dintre cele mai longevive competiţii naţionale care promovează interpreţi de muzică uşoară și populară. În juriul care a cântărit prestațiile copiilor de pe scenă a fost și Luminița Anghel, pe care am întrebat-o cum i s-au părut prichindeii care s-au perindat pe la microfon.

“Unii dintre ei sunt foarte talentați, alții au aterizat ca și cum ar fi fost aduși acolo pentru că părinții și-ar fi dorit foarte mult să facă această carieră cumva, în viață lor. Eu sunt obișnuită cu asta pentru că în calitate de jurat de profesie de ceva ani buni, am întâlnit foarte multe cazuri de acest gen și am spus de fiecare dată că pe copii trebuie să-i lași să aleagă ei această meserie, pentru că dacă nu-i făcută cu pasiune nu va fi niciodată un succes” a declarat solista Luminița Anghel pentru Constanța NEWS.

În decursul acestei ediții juriul secțiunii de muzică ușoară a fost alcătuit din Mihai Alexandru, compozitor, producător muzical și membru al Uniunii Compozitorilor, în calitate de președinte al juriului; Luminița Anghel, interpretă de muzică ușoară și laureată a Concursului Muzical Eurovision; George Dragomir, compozitor, artist liric, colaborator al Operei Naționale din București, membru UCMR și profesor de canto; Liliana Cornilă, lector universitar doctor la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” Constanța și interpretă de muzică ușoară; Florin Decuseară, interpret de muzică ușoară și absolvent al Facultății de Muzică, secțiunea Pedagogie Muzicală. Sala a fost arhiplină, holurile erau neîncăpătoare pentru copiii care-și așteptau rândul să urce pe scenă, părinții erau mai neliniștiți și mai emoționați în unele cazuri decât copiii care urmau să intre în concurs… a fost o adevărată atmosfera plină de tensiune și suspans.

“Genul ăsta de concurs a devenit un obicei destul de practicat în întreaga Românie; s-au înființat chiar festivaluri noi în unele orașe care nu aveau acest tip de festival, cu categorii de vârste foarte mici, începând chiar de la 5-6 ani până la 18+. Săptămâna trecută la Brașov am avut ocazia să jurizez o doamnă de 42 de ani la categoria “18+” : își dorise toată viața să cânte, și-a avut ocazia. I-am dat această șansă, și-a fost uimitoare, pentru ea și pentru familia ei, această experiență” ne-a spus Luminița Anghel.

În încheierea primei zile de spectacol, 26 mai, spectatorii s-au bucurat de recitaluri incendiare susținute de artiști consacrați precum Luminița Anghel, Liliana Cornilă și Florin Decuseară & Band. Festivalul a fost o încântare pentru privire, auz şi suflet: o explozie de culoare, note muzicale aşezate cu har în vocile concurenţilor şi recitaluri de excepţie.

“Eu n-am fost în juriu dar știu de la colegii mei care s-au ocupat de organizare – și le mulțumesc pe această cale – că nu e deloc ușor. E un Festival cu 90 de participanți doar sâmbătă, din toate colțurile țării, au venit chiar și din Republica Moldova și ne bucurăm că Medgidia a fost astăzi capitala muzicii ușoare pentru tineri” spune City managerul municipiului Medgidia, Bogdan Moșescu.

Duminică 27 mai – secțiunea de muzică populară cu juriul prezidat de Florica Jing, interpretă de muzică populară și absolventă a Școlii de Arte și Meserii Prahova, secțiunea canto, muzică populară, alături de Mirela Voicu, Lector Universitar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” Constanța, specializarea folclor; Elena  Mateescu, interpretă de muzică populară și reprezentantă a Ansamblului Artistic „Ciocărlia”; Liliana Mitrana, interpretă de muzică populară și colaboratoare a Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”; Sorin Șuteu, interpret de muzică populară și absolvent al  Facultății de Arte, secțiunea Muzică.

“Genul asta de Festival este o investiție în primul rând în tineri; este Festivalul de Muzică “Tinere Speranțe” – o invstitie în tinerii artiști din Medgidia dar și în consumatorii de artă frumoasă – artă muzicală, pentru că așa cum ați văzut sala este arhiplină și noi ne bucurăm foarte mult că sunt în Medgidia oameni care apreciază frumosul” spune cu entuziasm Bogdan Moșescu, city managerul orașului Medgidia.

La finalul celei de-a două zi a festivalului, pe scenă Cercului Militar Medgidia au evoluat artiștii Florica Jinga, Elena Mateescu, Liliana Mitrana și Sorin Șuteu.

“România are talente extraordinare și ca-n toate juriile în care am fost – vreo 20 și ceva – am auzit voci foarte mari care păreau consacrate la vârste foarte mici, adică 19 ani. Dacă-nchideai ochii puteai să juri că este o domnișoară de 24-25 de ani care cânta pe Broadway, de exemplu. Așa că surprizele vor fi foarte mari în viitor: Doamne ajută pentru ei să reușească și să se țină de acest vis al lor !” le-a urat Luminița Anghel.

Pe scena din Medgidia au concurat copii veniți din toată țara : Pitești, București, Ploiești, Ialomița, Slobozia, Rovinari, Băneasa, Năvodari, Cernavodă și Medgidia. Lor li s-au adăugat interpreți din Republica Moldova. Prin intermediul acestui eveniment devenit tradiție la Medgidia, administrația publică locală se apleacă cu respect în fața valorilor ce reprezintă o cale spre un viitor care să ne cuprindă pe toți, pe ritmuri muzicale care vor răsuna prin vocile a peste 100 de copii talentați din toată România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*