Sindicaliștii din penitenciare anunță un dezastru în sistem ca urmare a blocării funcțiilor vacante

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a postat pe site-ul propriu, în data de 06.07.2017, proiectul de Ordonanța de Guvern prin care sunt blocate concursurile de ocupare a funcțiilor vacante în sectorul public.
Reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spun ca Guvernul României s-a angajat, la insistențele CEDO, să modernizeze sistemul penitenciar, aprobând în acest sens un Calendar de măsuri pentru perioadă 2016-2023 a căror valoare estimată este de 838,45 milioane euro și care includ angajarea în plus a unui număr de 5847 de ofițeri și agenți de penitenciare, solicităm exceptarea sistemului administrației penitenciare de la aplicarea proiectului de ordonanța sus amintit.

„Concret, cerem modificarea art. 7 alin. 1 din proiectul de ordonanța în sensul includerii la excepții și a posturilor vacante din cadrul sistemului administrației penitenciare.
De la 1 ianuarie 2016 și până în prezent 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar, 2.340 de funcții vacantându-se prin pensionare. Procentul de încadrare raportat la numărul de posturi aprobate (15.041) este de 82%, iar raportat la numărul de posturi necesare conform standardelor pentru penitenciare (20.102) acesta este de 61% la momentul actual.
Pentru a îndeplini condiționalitatea CEDO-ulterior exprimate cât se poate de clar prin Decizia-pilot pronunțată la 25 aprilie 2017 împotrivă României-în perioadă următoare, sistemul penitenciar trebuie înființeze noi locuri de cazare (10.895) și să angajeze personal suplimentar (estimare Guvern 5.847) pentru a asigură pază, supravegherea, însoțirea, escortă, educația, asistentă psiho-socială precum și serviciile de suport.

Cerem de asemena modificarea art. 7 alin. 2 din proiect prin eliminarea sintagmei „publicate în Monitorul Oficial al României” având în vedere că, în materia organizării concursurilor de ocupare a funcțiilor vacanțe din sistemul penitenciar, nu este prevăzută obligativitatea de publicare în Monitorul Oficial a anunțului de scoatere la concurs a posturilor vacante
La această data se află în diferite etape de concurs un număr de aproximativ 900 de posturi, iar un blocaj ar genera sincope majore. Cea mai recentă statistica indică un număr de aprox. 700.000 de ore suplimentare la nivelul sistemului penitenciar, imposibil de recuperat prin timp liber corespunzător, “ reclamă sindicaliștii prin intermediul unui comunicat de presă. 

Din cauza lipsei de personal, în penitenciare, se înregistrează anual peste 2900 de evenimente negative (agresiuni fizice și sexuale, altercații între deținuți, auto-agresiuni, distrugeri de bunuri, sau fapte de ultraj la adresă personalului).

În context, sindicaliștii țin să reamintească faptul că în pofida îngrijorării manifestate extrem de vocal de către politicieni până la includerea în procedura parlamentară a proiectului legii grațierii și a adoptării proiectului referitor la acordarea celor 6 zile câștig pentru detenție în condiții improprii, Guvernul nu a implementat absolut nicio măsură menită a rezolvă problema condițiilor din penitenciare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*