VIDEO Muzică și delfini. O idee inedită ar putea fi pusă în practică la Delfinariul Constanța

Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Delfinariul începe să se transforme în ceva mai mult decât un spectacol cu delfini jucăuși care aleargă după mingii și sar prin cercuri . Generația tânără de artiști vine din urmă cu idei noi care au puterea să facă din vechiul stabiliment un alt fel de sală de spectacole. Doi artiști și-au propus să pună în operă piese de teatru pe scena de lângă bazinul delfinilor jucăuși și, mai mult decât atât, să-i facă pe cei doi – Ni Ni și Chen Chen – actori de dramă. Georgiana Rusu este unul dintre tinerii care au adus asta vară festivalul Sunset Simphony pe faleza de la Cazino.

O întreagă orchestră simfonică ce i-a delectat pe turiști și constănțeni (aproape) seară de seară cu valsuri și opere clasice in serile de august. Apoi, Georgiana Rusu a făcut un pas înainte ducându-i pe instrumentiștii de muzică clasică sub cupola Delfinariului. Nu de puține ori mișcările delfinilor au fost aplaudate de spectatori, unii dintre aceștia remarcând la final că uneori părea că delfinii dansează pe muzică.  Acum, Georgiana Rusu se gândește să facă un pas înainte.

“A fost o experiență inedită, aceea de a aduce muzica alături de delfini și de spectatorii care au venit la Delfinariu, și tocmai de aceea ne-am gândit: ce-ar fi dac-am merge mai departe de atât și-am aduce chiar un spectacol de teatru în mijlocul delfinilor ? Mai mult, ce-ar fi dacă i-am face pe delfini personaje principale ?” spune Georgiana Rusu. 

Pare genul de “idee trăznită” dar când afli că vine de la fata care a adus festivalul Sunset Simphony pe faleză de la Cazino (și a avut audiență, nu glumă !) parcă nu mai e ceva utopic. Adică, sunt șanse mari că să se materializeze în ceva memorabil dacă e un lucru făcut cu cap, gândit și pus în operă cu mijloacele cuvenite. Georgiana Rusu nu e singură în proiectul sau îndrăzneț. Îl are alături pe Sebi (?!) Pătrunjei, un alt entuziast în ceea ce privește noncomformismul în materie de spectacole.

“Am depus deja proiectul la Administrația Fondului Cultural Național, așteptăm să vedem dacă se aprobă pe la mijlocul lunii noiembrie; este vorba din câte am verificat noi, de o premieră mondială : nu s-a mai făcut până acum nicăieri în lume un spectacol de teatru pentru care scenariul și regia să fie gândite astfel încât delfinii să devină personaje ale piesei de teatru și firul epic să cuprindă acele evoluții ale delfinilor. Ni s-a părut o idee bună, am propus-o și așteptăm acum să vedem dacă va fi aprobată sau nu. Ideea de la care am plecat a fost că delfinii aceștia merită să fie văzuți și de mai multă lume, și în afara programului lor obișnuit de la delfinariu” spune Sebi Pătrunjei. 

Sebi Pătrunjei și Georgiana Rusu s-au dus la managerul Delfinariului și au înșirat pe hârtie planurile lor, iar doctorul Adrian Bîlbă s-a arătat entuziast. Până la urmă, Delfinariul  [care are spectacole neschimbate de zeci de ani] merită ceva nou pe scenă sa. Și de ce nu, o piesă de teatru ?  Directorul Adrian Bîlbă a fost de acord.

“Bună idee ! Eu am discutat cu ei și mi-au spus că din muzica simfonică nu știu cât aud delfinii, fiindcă registrul lor sonor este total diferit de al nostru și nu putea să cânte nimeni cu ultrasunete pe-acolo, dar Sebi a venit cu ideea și cu un regizor cu care să organizăm o piesă de teatru” spune directorul delfinariului, Adrian Bîlbă. 

Cei doi tineri plin de energie și de idei vor să îmbine cele trei domenii într-un singur produs : delfinii și joaca lor, muzică de la Sunset Simphony, și arta teatrală.  Ne-așteaptă așadar, o vară plină de surprize, în care Delfinariul va avea de oferit un produs nou, gândit pentru vremuri noi.

Sebi Pătrunjei este încrezător: “o să propunem proiectul Sunset Symphony și la anul, și nu vom veni doar accidental la Delfinariu, ci în cadrul proiectului vom propune ca-n fiecare seară, timp de 27 de zile, să susținem un spectacol cu delfini dar cu muzică simfonică live.”

Iar directorul Adrian Bîlbă îl completează: “Păstrăm și-un mic secret față de ce va fi să fie. Și eu sper ca de la vară, oamenii să vadă și-o piesă de teatru duminica, timp de 14 săptămâni. Idee bună – este, ineditul – există, un regizor pe care l-am cunoscut și care are idei excelente – există, coooperare din partea noastră – există, iar delfinii vor fi de acord. Continuăm și cu muzică”.  

Delfinariul din Constanța s-a înființat în 1972. Anul acesta a-mplinit 45 de ani. E timpul pentru o schimbare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*