FOTO VIDEO Secretarii comunelor din Constanța strâng rândurile. S-a constituit conducerea Corpului Profesional care îi reprezintă

Constituirea conducerii Corpului Profesional al Secretarilor de Comună din Jud. Constanța
Constituirea conducerii Corpului Profesional al Secretarilor de Comună din Jud. Constanța

Adunarea generală s-a desfășurat în comuna Cumpăna din Constanța, prin vot la vedere.

Era nevoie de această organizare întrucât la nivel național structurile de reprezentativitate se concretizaseră încă din vara anului trecut. Urma să se întâmple același lucru și la nivel mic, în fiecare județ în parte. Am întrebat-o pe primărița Mariana Gâju, dacă funcția de secretar de comună este importantă la nivel local.

“Este foarte importantă; secretarul de comună e sinonim cu “respectarea legii”. Când spui secretar de comună spui încadrare și absolut tot actul administrativ vizat legislativ. Altfel nu se poate, decât în cadrul legii. Tocmai de aceea, în cadrul Asociației Comunelor din România (A.Co.R.) a fost înființat Corpul Profesional al Secretarilor de Comună din România, iar la Constanța în acest moment, dumneavoastră vedeți filiala județeană Constanța a ACoR în ședința de lucru cu Corpul Profesional al Secretarilor. În această zi, secretarii comunelor din județul Constanța își vor desemna Consiliul Director, Președintele, cadrele de conducere și în același timp, din punctul meu de vedere, cel mai important este că noi suntem astăzi prezenți aici pentru a colecta problemele pe care comunele din România le ridică în cadrul Adunării Generale a Asociației Comunelor din România, care va avea loc la București în perioada 18-20 februarie” ne-a explicat Mariana Gâju, primul comunei Cumpăna.

Problemele cu care se confruntă comunele din România sunt multe și diverse, începând de la lipsa de fonduri pentru proiecte de dezvoltare, continuând cu lipsa unor funcții administrative de care ar avea nevoie și nu le pot înființa și până la probleme legislative care le pun bețe-n roate în diverse proiecte locale. De fapt, fiecare primar și fiecare comună are problemele ei specifice, locale și toate trebuiesc rezolvate cumva. Iar Corpul Profesional al Secretarilor de Comună încearcă să le strângă, să le centralizeze și să le “ducă” la București, la Adunarea Generală.

“Noi aici, astăzi, ne alegem conducerea care va reprezenta, ori de câte ori este nevoie, interesele tuturor secretarilor de comună. Într-o instituție, funcția de secretar și de contabil din punctul meu de vedere, sunt foarte importante. Secretarul pe partea de legalitate a actelor administrative care ies dintr-o primărie, iar contabilitatea pe partea de financiar. Secretarii de comună vorbesc între ei și colaborează; ne consultăm în spețe de care s-a lovit fiecare de-a lungul carierei… “tu cum ai făcut ?… tu cum ai rezolvat ?” și se găsește soluția care să fie bună și conform prevederilor legale”, ne explică Mariana Arsene, secretara comunei Mircea Vodă

Discuțiile secretarilor comunelor din judetul Constanta au durat două ore, iar la final a fost ales Consiliul Director prin vot deschis, la vedere.

CONSILIUL DIRECTOR

– președintele Corpului Profesional al Secretarilor de Comune din Constanța a fost ales Nicolae Sorin Daniel. Este unul dintre cei mai vechi secretari de comună din județ: ocupă această funcție în Cumpăna, din 1998.

– vicepreședinți au fost votați Mariana Arsene (Mircea Vodă) și Silvia Gheorghe (Cuza Vodă).

– secretar al Consiliului Director va fi Corneliu Mihon (Castelu)

– cei trei membri : Corina Trăilă (Cobadin), Florentina Tincuța Hanu (Ciocârlia) și Virginia Voicu (23 August)

“Astăzi s-a întrunit Corpul Profesional al Secretarilor Comunelor din județul Constanța. Ne strângem tocmai pentru a avea un cuvânt de spus la legislația în domeniu și la toate problemele cu care se confruntă administrația publică locală. Vrem să colaborăm ca să ne susținem interesele profesionale; să ne reprezentam profesia și să ne știm interesele și ceea ce ne dorim pe viitor. Secretarul unei Unități Administrativ Teritoriale este un factor de stabilitate; este liantul dintre Consiliul Local și primar, ca să spunem așa. Se ocupă de legalitatea documentelor întocmite în primării și, mai exact, de actele administrative adoptate la nivel local, Hotărâri de Consiliu Local și dispozițiile pe care le emite Primarul” a declarat pentru Constanța NEWS, Niculaie Sorin Daniel, proaspăt ales președinte al Consiliului Director al Corpul Profesional al Secretarilor Comunelor din județul Constanța.

Urmează o perioadă în care Consiliul Director va colecta problemele pe care le au comunele din Constanța și care vor fi discutate în cadrul Adunării Generale a Asociațiilor Comunelor din România, la București între 18 și 20 februarie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*