VIDEO Școala din Ovidiu, botezată după numele marelui poet. Primăria Ovidiu celebrează în acest fel ziua de naștere a Poetului Ovidiu

O școală din localitatea Ovidius va purta și ea numele poetului

Au trecut 2000 de ani de la moartea lui Ovidiu, poetul fără de mormânt, iar povestea lui merge mai departe, în ciuda timpului care s-a scurs de atunci. Știați că trebuia să devină funcționar? Tatăl său așa i-a visat cariera, însă în loc de asta, tânărul roman a devenit poet. Și astăzi este prețuit, respectat și învățat la școală. Iar una dintre școli i-a ales numele pentru a-l pune pe frontispiciu. Unde altundeva decât în orașul Ovidiu?

Școala Gimnazială nr.2 din Ovidiu se va numi de acum încolo, “Școala Generală nr. 2, Poet Ovidiu”. Nu este orice școală: este prima școală deschisă în orașul constănțean, în toată istoria urbei. S-a întamplat în urmă cu 116 ani și este prima școală atestată documentar. Când localnicii au construit-o în 1902, școala avea doar două săli de clasă și o locuință pentru director. De-a lungul timpului, i s-au mai adăugat alte săli de clasă pe măsură ce tot mai mulți copii veneau să-i treacă pragul, dornici să învețe să scrie si să citească.

“Se afla undeva la “apă caldă”, cum spun localnicii, pe malul ghiolului. Din mărturisirile vârstnicilor, scrisul și cititul se predau înainte de 1902 în locuințele particulare puse la dispoziție de unii proprietari cu case mai spațioase. A existat în Ovidiu și o școală mahomedană construită în anul 1894, învățător fiind hogea. În 1923, Ovidiu se numea Canara, iar statisticile de atunci arată că din 535 de locuitori mai mari de 15 ani, doar 309 știau carte. În anul 1938 existau 3 posturi de învățător în Ovidiu”, spune cu mândrie locală directoarea Școlii Gimnaziale nr 2, Daniela Bîrsan.

Să nu vă păcălească numele ei : “Școala Generală nr 2” este denumită așa de câțiva ani (poate pe nedrept), însă în cea mai mare parte din istoria orașului Ovidiu ea a fost SINGURA școală din urbe.

“Eu am crescut pe această stradă și știu foarte bine cum a arătat școala, știu și care au fost transformările ei – după 1978, firește, când m-am născut – dar cunosc prea bine ceea ce era în curtea școlii, terenul de sport, sala de sport… Consider că n-ar fi fost zi mai potrivită […] pentru atribuirea acestui nume foarte inspirat: 20 martie, data de naștere a poetului latin Ovidiu”, spune primarul George Scupra.

Colectivul profesoral al școlii a considerat că este tocmai potrivit ca atribuirea numelui “Ovidiu” pentru școală să se facă în anul cultural când îl serbăm pe marele poet și a cerut acest lucru Consiliului Local.

“Dacă se-ntâmpla acum un an, doi, trei sau după, n-am fi fost în anul ovidian. Să nu uităm că suntem la 2000 de ani de la moartea poetului. Că a murit în anul 17 d.H sau 18 d.H. nu știe nimeni cu certitudine, dar suntem în “anul ovidian ” 2017-2018. Așa că, din acest punct de vedere, vă felicit, că este un moment și o decizie foarte foarte inspirată și a consiliului profesoral și a Consiliului Local” le-a spus profesorilor, George Scupra, primarul din Ovidiu.

S-au scurs momente emoționante la Școala nr. 2, devenită acum Școala “Poet Ovidiu”. În sală de clasă s-au adunat foști profesori și directori, actuala conducere, oamenii administrației locale și câțiva invitați de seamă. Elevii le-au arătat că știu opera poetului Ovidiu, dar și un pic de teatru antic, iar grupul de cântăreți populari au completat reprezentația artistică. Enache Tușa, director de comunicare al Universității Ovidius le-a spus că este onorat să fie invitat în clădirea școlii care formează caractere, iar fostul director Florica Grosu, a depănat amintiri împreună cu vechii ei colegi.

“Știați că până la înființarea Liceului din Ovidiu, actuala Școală nr. 2 a fost Școala nr. 1? Aici s-a desfășurat învățământ de 10 ani foarte foarte mult timp. Erau înscriși elevii care nu reușeau să între în licee pe bază de examen de admitere. Acum, poetul Ovidiu este ales patron spiritual al Școlii Noastre”, spune Daniela Bîrsan directoarea Școlii “Poet Ovidiu”.

Şcoala “Poet Ovidiu” este aşezată în apropierea lacului Siutghiol unde se află mica insulă Ovidiu de la care localitatea Canara a primit numele de Ovidiu, în 1930. Personalul didactic al școlii este compus din cadre didactice calificate, cu o foarte bună pregătire metodico-științifică și psiho-pedagogică, cu experiență și rezultate deosebite. Relația profesor-elev-părinți este destinsă și bazată pe comunicare.

Primarul George Scupra este mândru de vechea școală a orașului:

“Este și meritul adminstrației locale care s-a implicat în tot ceea ce însemnă act educațional atât cât ne permite legislația. Elevi buni din Ovidiu intră la licee de renume din Constanța și acesta e un lucru foarte foarte bun. Este o falsă impresie că educația se face mai bine la Constanța decât la Ovidiu, vă garantăm – și eu și cadrele didactice – și vedem că an de an avem rezultate foarte bune pe tot ceea ce înseamnă olimpiade, concursuri locale, județene și naționale” spune edilul din Ovidiu.

În urmă cu un secol școala orașului Ovidiu avea doar două săli de clasă și câțiva elevi care-i treceau pragul. Acum vorbim de o școală modernă, cu toate cele necesare unui învățământ de calitate, care rivalizează cu școlile bune din municipiul Constanța: are 14 săli de clasă, 3 laboratoare, 5 cabinete de specialitate în care învață 540 de elevi, dar și un nume nou pe care-l va purta cu cinste: Școala “Poet Ovidiu”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*