Motivul pentru care românii ajung să lucreze în Germania

Ambasada României la Berlin. FOTO mae.ro
Ambasada României la Berlin. FOTO mae.ro

Nu este un secret faptul că mulți români preferă să își caute de lucru în străinătate, atrași de salariile mai mari și o viață mai bună. Marea Britanie a reprezentat intotdeuna o destinație populară printre migranți, în special datorită faptului că mulți cunosc puțin limba engleză. Spania și Italia sunt de asemenea destinații populare printre români, însă mai recent aceștia au început să se orienteze și către Germania. Numarul celor care aleg această țara este în creștere și se pare că trendul va continua și în anii ce urmează.

Cu cât petrec mai mult timp în țara de adopție, românii se integrează tot mai bine însă păstrează o legătură foarte strânsă cu cei de acasă. Motivul pentru care majoritatea oamenilor aleg să plece la muncă în străinătate este tocmai acela de a-i ajuta pe cei rămăși acasă. Cel mai direct și eficient mod este prin trimiterea de bani acasă. Trimiterea banilor acasă celor dragi de către românii ce au emigrat în Germania, este mai ușoară datorită existenței unor companii peste tot în lume precum TransferGo.

De ce este Germania un magnet pentru români?

Argumentul principal pentru cei care aleg Germania este acela că economia funcționează foarte bine și locurile de muncă sunt numeroase. Etica muncii este strictă însă majoritatea celor care pleacă la muncă sunt serioși și dispuși să lucreze mai mult pentru sumă corectă. Pe măsură ce avantajele materiale devin evidente, mulți dintre cei ce aleg să emigreze aici decid să nu se mai întoarcă în țara.

Comunitățile de români din Germania sunt foarte puternice, mai ales în marile orașe. În aceste condiții nu este atât de greu pentru cei nou veniți să se integreze, iar pe termen lung devin membrii importanți ai comunității. Companiile aeriene au început să acorde mult mai multă importanță rutelor aeriene către Germania și asigură zboruri zilnice. Este așadar mult mai ușor să îi vizitezi pe cei rămăși acasă, chiar și de două ori pe luna dacă programul o permite.

Numerele vorbesc de la sine

În 2015 numărul de cetățeni din EU care au ales Germania ca destinație a crescut la aproape 700,000 iar în jur de 300,000 au plecat. Succesul economic al acestei țări i-a convins să se stabilească aici, iar românii sunt la fel de entuziasmați de performanță economică. Interesant este faptul că românii conduc în topul celor care imigrează aici, conform ultimelor cifre prezentate de autoritățile germane. Polonezii și bulgării urmează la mică distanță, în timp ce restil țărilor sunt considerabil mai în urmă.

Unele orașe precum Berlinul au adoptat măsuri mai dure pentru a se asigura că cei ce imigrează nu pot frauda sistemul de securitate socială. În cea mai mare parte nu sunt probleme în acest sens, iar migrantii au o contribuție importantă la succesul economic. Chiar și așa există unele voci care manifestă ingirjorare cu privire la numărul în creștere al imigranților, nu doar români sau din țări EU.

Românii se integrează bine în Germania

Foarte mult statistici sunt încurajatoare și confirmă faptul că o dată ajunsi în Germania, românii se integrează foarte bine. Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier și-a expirmat convingerea că prejudecățile existente vor dispărea în cele din urmă. Studiile pe care le are la dispoziție indică faptul că românii din Germania sunt printre cei mai bine integrați străini pe piață muncii. Există o simbioză între economia țării de adopție și imigranți, iar în acest caz ambele părți au de câștigat.

Rolul comunitatii germane din Romania a fost de asemenea subliniat, in condiile in care romanii si germani au trait in armonie si in tara. Germania este in acest moment motorul economiei europene si este foarte probabil sa ramana asa in uratorul deceniu. Pe masura ce numarul de romani care emigreaza in aceasta tara creste, comunitatile devin tot mai puternice si atrag la randul lor mai multi romani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*