Rezultatele controalelor efectuate de către Direcţia Sanitar Veterinară săptămâna trecută

Control ANPC la terasele din Mamaia

DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.

Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 12.06.2017 – 18.06.2017, s-au materializat prin verificări la 143 obiective:

1 unitate tăiere, 3 unităţi procesare lapte, 7 centre prelucrare lapte, 1 unitate procesare produse din pescuit,  1 unitate procesare produse din pescuit şi gasteropode marine, 1 unitate prelucrare peşte,  12 depozite alimentare, 2 măcelării, 3 restaurante, 2 cantine, 3 unităţi catering,  3 unităţi tip bufet, 3 unităţi tip fast food, 2 baruri, 5 magazine alimentare, 12 super/hipermarket – uri, 24 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 circumscripţie sanitară veterinară de asistenţă, 4 exploataţii profesionale, 25 exploataţii nonprofesionale, 1 centru colectare animale vii, 2 adăposturi de câini fără stăpân, 2 mijloace transport animale vii, 2 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 4 unităţi comercializare produse congelate, 6 depozite seminţe consum, 1 unitate ambalare produse zaharoase, 3 unităţi de morărit, 1 unitate de ambalare, 1 unitate de reamabalare, 1 unitate prelucrare şi conservare cartofi, 1 unitate fabricare cereale extrudate, 1 unitate fabricare vin, 1 unitate fabricare bere, 1 unitate fabricare produse conservate de panificaţie.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevăzute în normele, instrucţiunile şi dispoziţiile în vigoare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a fost aplicată  1 (una) sancţiune contravenţională, în valoare de 2.400 de lei.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 4031 kg, lapte şi produse lactate – 945 kg,  peşte şi produse din peşte – 565 kg, ouă – 20 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 41.480 lei.

Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.

 

În data de 18.06.2017, la solicitarea unui operator economic, o echipă de inspectori din cadrul DSVSA Constanţa s-a deplasat la un restaurant din staţiunea Mamaia pentru a efectua o anchetă epidemiologică privind suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în dimineaţa zilei de 18.06.2017, la un grup de sportivi cazaţi la hotel.

Ancheta a stabilit că, în data de 15.06.2017 la respectivul hotel au fost cazate 480 persoane din care 40 de adulţi (antrenori şi părinţi însoţitori) şi 440 de copii cu vârstă cuprinsă între 10 şi 14 ani, echipe de fotbal din diferite judeţe din România şi Republica Moldova.

În urma controlului efectuat s-a constatat că unitatea este înregistrată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aprovizionarea cu materie primă şi produse alimentare s-a realizat din surse autorizate/înregistrate sanitar veterinar, produsele alimentare găsite erau însoţite de documente care atestă originea/provenienţa şi conformitatea acestora, condiţiile de igienă din blocul alimentar erau corespunzătoare, statusul de sănătate al personalului lucrător este verificat  printr-o firmă specializată şi era actualizat.

Nu a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase niciun copil sau adult care a consumat alimente de la unitatea incriminată.

De asemenea, în timpul controlului, antrenorii sau părinţii sportivilor au refuzat să ofere inspectorilor DSVSA Constanţa informaţiile necesare pentru finalizarea anchetei epidemiologice (număr de persoane afectate, alimente achiziţionate din alte locuri sau alimente consumate în alte locuri decât în unitatea incriminată).

Conform procedurilor, inspectorii DSVSA Constanţa au  prelevat probe din materiile prime care au fost trimise spre analiză microbiologică la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa. În funcţie de rezultatul analizelor se vor lua măsurile care se impun în conformitate cu prevederile legale sanitare veterinare în vigoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*