Programul manifestărilor de Sfântul Andrei. Slujba de la peșteră este urmată de un concert special și o expoziție de fotografii la Constanța

Sfântul Apostol Andrei și mănăstirea care îi poartă numele
Sfântul Apostol Andrei și mănăstirea care îi poartă numele

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României, așa că ziua lui este sărbătoare națională și Peștera unde apostolul a locuit este loc de pelerinaj.

Ceremonia de la mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei, situatuă în apropierea localității Ion Corvin, începe luni, 30 noiembrie, de la ora 9.00.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului oficiază sfânta Liturghie alături de un sobor de ierarhi din țară și străinătate.

Anul acesta se împlinesc 25 ani de la reactivarea așezământului monahal, prilej cu care, la sfârșitul slujbei va fi lansată lucrarea “Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei – 25 de ani de vatră monahală neîntreruptă, 1990-2015”, semnat de către arhimandrit Cosma Mitu, starețul mănăstirii, și un pasionat de istorie dobrogeană, teologul Ionuț Druche.

Pelerini din toată țara sunt așteptați să sosească la peșteră încă din seara de duminică. Ei vor fi nevoiți să înfrunte ploaia și temperaturi de 2 grade celsius pentru a fi primii în coada de la moaște.

Sfântul Andrei s-a născut la Betsaida și este fratele Sfântului Apostol Petru. Ei au renunțat să mai fie pescari și l-au urmat pe Hristos. Apostolul Andrei a propovăduit Evanghelia în cetățile Tomis, Callatis și Histria. Se spune că el s-a adăpostit într-o peșteră situată la 80 de kilometri de Constanța. Sfântul Andrei a fost martirizat prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită “crucea Sfântului Andrei”.

Ziua Sfântului Andrei nu se încheie fără un eveniment tradițional – concertul de la Casa de Cultură din Constanța. Evenimentul are loc începând cu ora 18.00 și este susținut de către Corala bărbătească ortodoxă “Armonia” (dirijor arhid. dr. Ion Iulian Dumitru) și Muzica Militară a Forțelor Navale (dirijor col. Dr. Cornel Ignat).

În deschiderea concertului, vor fi amenajate două expoziții: „Peștera Sfântului Apostol Andrei în fotografii de epocă”, organizată de Ionuț Druche, și „Peștera Sfântului Andrei în ochii copiilor”, coordonată de prof. Mădălina Oana Sfetcu, profesor de desen în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Tuzla. În deschidere vor vorbi: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și dr. Virgil Coman, directorul Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.

Intrarea la acest eveniment este liberă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*