Procesiune pentru Sfânta Parascheva la Năvodari. Județul Constanța are 13 biserici care îi poartă numele

Sfânta Cuvioasă Parascheva. FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Sfânta Cuvioasă Parascheva. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită cu mare fast de credincioșii creștini-ortodocși din România. Dobrogenii au parte și ei de un moment religios important în ajunul marii sărbători. Pe 13 octombrie, la Năvodari este programată o procesiune religioasă.

Ceremonia începe la ora 17.00 la biserica situată pe strada Constanței din Năvodari. În lăcașul de cult care îi poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva vine IPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului va oficial slujba de Vecernie, după care icoana Sfintei va fi purtată de credincioși pe traseul: „Sf. Cuv. Parascheva” (zona Kaufland) – str. Constanței – biserica „Bunavestire” – str. Mării – str. Frunzelor – str. Rândunelelor – biserica „Sf. Cuv. Parascheva”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Ea s-a născut la jumătatea secolului al XI-lea în localitatea Epivat din Tracia, din părinți creștini.

Încă de mică fost milostivă cu cei săraci, adeseori dăruindu-le chiar hainele. A părăsit familia pentru a-și dedica total viața lui Hristos, a oferit săracilor partea sa de moștenire și a intrat într-o mănăstire din apropierea Constantinopolului. După ani de viață ascetică, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte și în pustiul Iordanului, apoi s-a întors în satul natal unde, după alți doi ani de post și rugăciune, a trecut la Domnul.

Moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost păstrate aproximativ 200 de ani într-o biserică din Epivat, iar în anul 1235 au fost luate de către împăratul Asan al românilor și bulgarilor și așezate la Târnovo, apoi au ajuns la Belgrad. Aproximativ trei secole mai târziu, sfintele moaște au fost așezate în biserica Patriarhiei din Constantinopol. În anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iași, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Iată lista bisericilor cu hramul Cuvioasei Parascheva:
Parohia „Cuv. Parascheva”, Constanța
Băneasa II
Parohia Mereni
Parohia Movilița
Parohia Grădina
Biserica din Râmnicu de Jos
Parohia Corbu de Sus
Parohia Mamaia Sat
Parohia Năvodari I
Parohia Cumpăna II
Parohia Valul lui Traian I
Parohia Medgidia III
Parohia Tortomanu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*