Eforturile Primăriei Cernavodă au fost răsplătite. Lucrările de modernizare și reabilitare a mai multor obiective importante au primit finanțare

Lucrări de reabilitare și modernizare in Cernavodă. FOTO Cătălin Schipor
Lucrări de reabilitare și modernizare in Cernavodă. FOTO Cătălin Schipor

Orașului Cernavodă i-au fost alocate fonduri importante de la Guvern pentru lucrări de reabilitare. Primăria Cernavodă a depus mai multe proiecte care au atras atenția Guvernului, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Banii vor fi folosiți pentru realizarea infrastructurii unui cartier nou, dar și pentru a le oferi condiții mai bune copiilor din mai multe creșe și grădinițe.

Primăria Cernavodă a demarat deja o parte dintre lucrări. Unele dintre acestea se fac din fonduri proprii, altele urmează să fie demarate după ce vine finanțarea guvernamentală.

Zona centrală a orașului are o mare problemă cu inundațiile. Sistemul de preluare a apelor pluviale din zona centrală este aproape gata. Podul Sfânta Maria a fost revopsit, iar dezvoltarea Portului Fluvial ar putea să ia avânt. Un alt proiect care este aproape de finalizare este cel al reabilitării cartierului delimitat de străzile Panait Cerna și Energiei.

„Această investiție va fi gata în următoarele săptămâni, mai avem de montat doar niște băncuțe, ghivece cu flori, va fi rezolvată această problemă a scărilor – vor fi pavate cu granit. Avem ca și intenție să rezolvăm acestor spații  comerciale de pe lângă – au fost informați cei care le dețin ca să și le reabiliteze. Mi se pare normal ca această zonă să fie dată în folosință la finalitatea ei. Avem în vedere și spațiul verde din zonă, am adus pământ vegetal. Unde este platforma vom face un foișor pentru oamenii în vârstă.

Piațeta ar fi trebuit reabilitată încă de acum zece ani. Nu știu motivul pentru care ea nu a fost reabilitată, dar începând de anul acesta vom reuși să îi dăm valoare acestui cartier pentru că așa este normal. Va fi reabilitată strada Panait Cerna și va fi rezolvată și problema cu infrastructrura. Colectorul de deșeuri menajere va fi schimbat, va fi implementat sistemul subteran. De asemenea va fi reabilitată și strada Energiei . Intenționăm ca întreg cartierul, în acest an, să iasă reabilitat pe cât posibil“ a declarat primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță.

Orașului Cernavoda i-au fost alocate sume importante de bani de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Programul Național de Dezvoltare pentru implementarea unor proiecte de mare importanță la nivel local, proiecte ce susțin dezvoltarea regională și națională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și socio-educativă. Edilul din Cernavodă explică pentru ce au fost dați banii și ce se va face la fiecare obiectiv în parte.

„La Creșa nr. 1 de pe strada Tudor Vladimirescu avem fonduri de la MDRAP, sunt fonduri pentru reabilitarea acestor spații.

Avem 763.632 lei pentru fațadă, învelitoare, pardoseli, sistem de încălzire modificat, apă caldă, se va repara și instalația de distribuire de apă, canalizare menajeră, pluvială, branșamente, sunt prevăzute instalații de climatizare și iluminat – vor fi înlocuite circuitele electrice deteriorate și cele care au fost subdimensionate din construcție”, a explicat Liviu Negoiță.

Nici grădinița nr. 4 din Cernavodă nu a fost ocolită. Investiția totală depășește 800.000 lei. Investiția de la Grădinița nr. 2 este și ea una considerabilă. 390.000 lei din fondurile primite vor fi folosite acolo.

“Sunt grădinițe care nu au mai fost reabilitate de foarte foarte mulți ani și este păcat. Am obținut aceste finanțări și ar fi bine să fim în stare să cheltuim banii“ a mai spus Liviu Negoiță.

De ceva vreme, în cartierul cunoscut drept „lotizare“, oamenii care au primit terenuri au început să construiască. Dar casele nu sunt conectate le rețeaua electrică, de apă sau canalizare și Primăria Cernavodă va avea grijă de rezolvarea acestor aspecte într-un timp cât mai scurt.

„Pentru acest cartier avem o sumă de aproape 11 milioane de lei. Este un cartier care practic începe de la infrastructură și se termină cu casele care urmează a fi construite. Investiția va fi una destul de ambițioasă. Vor fi 2,6 km de străzi și trotuare, avem rețeaua de alimentare cu apă de 1,800 km, rețea canalizare menajeră 1,640 km, rețea canalizare pluvială 1,900 km, rețea electrică de iluminat public și casnic 2,640 km, avem o stație de ape menajere și bazin de retenție de 270 mc“, a precizat edilul din Cernavodă.

Singurul lucru care împiedică acum Primăria Cernavodă să treacă la treabă este birocrația din România. Edilul crede însă că actele și licitațiile vor fi organizate în această toamnă pentru ca lucrările să demareze în cel mai scurt timp.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*