Pregătiri pentru sărbătoarea Sf. Andrei

Intrarea în Peștera Sfântului Andrei. FOTO Adrian Boioglu

30 noiembrie este zi de sărbătoare legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

În ajunul sărbătorii, miercuri, 29 noiembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, are următorul program:
– Ora 10.00, va fi prezent la Grădinița cu program normal nr. 51 din Constanța (subordonată Seminarului teologic ortodox „Cuv. Dionisie Exiguul”), unde va avea loc un program educațional dedicat zilei Sfântului Apostol Andrei și Zilei Naționale. Astfel, elevii seminarului vor prezenta viața și activitatea Sfântului Apostol Andrei, corul va interpreta muzică cântece patriotice, iar elevii Liceului teoretic Mihail Kogălniceanu vor prezenta un program dedicat Zilei Naționale a României, 1 decembrie.
– Ora 12.00, va fi la Mangalia, la Școala Gimnazială nr. 2 „Sf. Andrei” (str. T. S. Săveanu, nr. 22), unde elevii și profesorii își vor cinsti ocrotitorul spiritual prin susținerea unui program artistic.

Joi, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peștera Sf. Ap. Andrei” din apropierea localității Ion Corvin va fi oficiată Sf. Liturghie de către un sobor de 13 ierarhi din țară și din străinătate, după cum urmează:
1. IPS. TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului,
2. IPS. AMBROZIE, Mitropolit de Durostorum (Bulgaria),
3. IPS. ALEXANDRU, Mitropolit de Pereiaslav-Hmelnițk și Vișnevsk, vicar al Mitropoliei Kievului (Ucraina),
4. IPS. IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
5. IPS. CALINIC, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,
6. PS. IGNATIE, Episcopul Hușilor,
7. PS. LUCIAN, Episcopul Caransebeșului,
8. PS. NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei,
9. PS. GALACTION, Episcopul Alexandrei și Teleormanului,
10. PS. IERONIM SINAITUL, Episcop vicar – patriarhal, delegat al PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
11. PS. PAISIE LUGOJANUL, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei,
12. PS. DAMANSCHIN DORNEANU, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
13. PS. TIHON, Episcop vicar de Tiberias (Bulgaria).
Credincioșii vor putea cinsti moaștele sfinților Teodosie de la Balta și Matrona, aduse din Ucraina.

Viața Sf. Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial era ucenicul Sf. Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru.

Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care, conform tradiției, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Locuri epuizate la concertul „Sus inima, români!”

Tot joi, 30 noiembrie, începând cu ora 18.00, pe scena Casei de cultură din Constanța va avea loc concertul de muzică patriotică și colinde: „Sus inima, români!” susținut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” (dirijor arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru) și Muzica Militară a Muzica Militară a Forțelor Navale Române (dirijor col. dr. Cornel Ignat). Locurile puse la dispoziție gratuit s-au epuizat în primele două zile de la punerea invitațiilor la dispoziția publicului. De aceea, Arhiepiscopia Tomisului roagă pe doritorii care nu au mai găsit invitații să nu încerce forțarea accesului în sală, întrucât supraaglomerarea sălii ar încălca normele de securitate, iar spectacolul nu s-ar mai putea desfășura.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Navale Române și ANCCSR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*