Pleci la drum pe Codul Portocaliu de viscol? Amenda maximă pentru lipsa anvelopelor de iarnă este de 2100 lei

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii. FOTO radioresita.ro
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii. FOTO radioresita.ro

Codul portocaliu de ninsoare și viscol este anunțat în Dobrogea între 16 ianuarie, ora 20 și până duminică, ora 20.00. Polițiștii Serviciului Rutier Constanța fac recomandări șoferilor care se încumetă să plece la drum.

– să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul mașinii, prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ștergătoarele de parbriz;

– să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile mașinii;

– să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public,

– să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu pătrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;

– când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora;

–  conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip etc.).

Totodată în cazul căderilor de zăpadă, pentru a facilita intervenția utilajelor de deszăpezire vă solicităm să evitați parcarea autovehiculelor pe arterele înguste și să nu pătrundeți pe drumuri închise din cauza vremii nefavorabile.

Atenţie!
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Nerespectarea acestor obligaţii se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.

În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderență sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderență mai bună şi distanțe de frânare, mai scurte, pe suprafețe alunecoase, înzăpezite sau înghețate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au șanțuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.
Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripționate pe lateral, cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”. Inițialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele “all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă (“M+S”, “M.S.”, “MS”, “M/S” sau “M&S”).

Recomandări pentru pietoni:
Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit mașinile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Primele ore de Cod Portocaliu la Constanța. Porturile, închise din cauza vântului puternic | Constanța News

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*