FOTO VIDEO Investiție spectaculoasă la Cernavodă. Primăria a reabilitat complet iluminatul de pe Podul Sfânta Maria

Primăria Cernavodă a finanțat reabilitarea și iluminarea arhitectonică a podului Sf. Maria. FOTO CTnews.ro

Cea mai importantă construcție din Cernavodă va fi pusă în valoare prin iluminat arhitectural. Podul Sf. Maria va avea un iluminat feeric, sistemul ornamental cu LED-uri fiind zilele acestea în perioada de probe. Astfel, centrul orașului va fi transformat într-unul mult mai plăcut, prin iluminarea podului plin de culoare și dinamică.

“Ideea cu iluminatul a început cam de anul trecut când podul ajungea la vârsta de 15 ani de la inaugurare, pe 15 august și ne-am gândit să începem un program de întreținere, plecând de la sablat și vopsit, iar mai apoi s-a dorit și punerea lui în valoare – fiind un element reprezentativ al orașului Cernavodă – printr-un iluminat arhitectural care să fie permanent. În sensul asta am avut și o expertiză tehnică ce ne-a ajutat să găsim soluțiile tehnice pentru iluminat.” spune Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic – Investiții din Primăria Cernavodă.

Când vine vorba despre o construcție sau despre un spaţiu exterior, iluminatul arhitectural pune accentul pe trei aspecte fundamentale. Primul aspect ţine de estetica în sine, imaginea clădirii după lăsarea nopţii, definirea acesteia prin lumină la exterior. Al doilea este aspectul ergonomic: cum ajută lumina în acţiunile pe care le întreprindem în acel spațiu? Iar al treilea este eficienţa energiei consumate şi certitudinea că nu sunt pierderi inutile prin extra-iluminare.

Inginerul Silviu Bănuță ne explică:

“La proiectare s-a luat în calcul să utilizăm un tip de sistem arhitectural pentru fațade ca să nu punem în pericol circulația auto sau alte elemente de arhitectură. Adică, să nu orbim șoferii cu luminile de decor”.

Proiectanții sistemului de iluminat al podului Sf. Maria au avut câteva “constrângeri” cu privire la modalitatea de execuție. Proiectantul podului nu le-a dat voie să folosească sudura sau găurirea, pentru a nu afecta rezistența elementelor de structură. Au trebuit să se folosească de găurile existente pentru montajele cu șuruburi, iar pentru benzile luminoase care se văd pe lateralele podului s-au folosit adezivi speciali, rezistenți la intemperii și umiditate.

Din nou, Silviu Bănuță: “S-a utilizat varianta cu șuruburi pentru proiectoarele mari care se văd montate pe traversele ce unesc arcele de cerc. Partea de infrastructură a podului – toate picioarele – sunt puse în valoare prin proiectoare cu LED-uri, iar la arcada podului s-au utilizat șiruri luminoase cu o combinație de culori”.

Primul pas în utilizarea acestor lumini a fost poziţionarea lor corectă pe elementele podului şi direcţionarea acestora asupra zonelor de interes. În a doua etapă a proiectării s-au determinat cantitatea de lumină necesară, calitatea culorilor, luminozitatea şi direcţia.

“Avem o serie de programe software pentru partea de lumini – sunt cel puțin două “scenarii” care se pot schimba la anumite intervale orare sau în anumite zile, să zicem Ziua României când putem utiliza o schemă coloristică gen drapelul național. Puterea instalată e undeva la 7 KW – am încercat să mergem pe o varianta economică – și am utilizat și materiale de înalta performanță astfel încât să ofere o garanție de funcționare de minimum 15 ani la o perioadă medie de funcționare de 4 mii de ore pe an” spune viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Iluminatul arhitectural se bazează pe funcţionalitate, partea decorativă a corpurilor în sine fiind secundară. Adică, nu designul lămpilor contează în acest tip de iluminat, ci calitatea luminii revărsate în mediul ambiant. Forma şi designul corpului de iluminat au fost alese abia după ce elementele tehnice au fost perfect realizate. În gama de elemente ce deservesc domeniul iluminatului arhitectural, un capitol separat şi extrem de complex îl constituie LED-urile.

“Pe 15 decembrie trebuia să se fi inaugurat iluminatul podului. Problema a fost nu lucrarea în sine cât corpurile de iluminat, că nu le aveau pe toate. Au trebuit fabricate. Apoi au venit sărbătorile, nu s-a muncit de sărbători și într-un final ne-au adus corpurile de iluminat, le-au montat și acum sunt în stare de funcționare. Se pare că în România este primul pod iluminat cu sistemul acesta de LED-uri. Am făcut probe, am primit telefoane… oamenii m-au sunat pentru felicitări. A fost extraordinar! Arată bine. Seara se vede foarte bine. S-a muncit două luni de zile”, a declarat pentru Constanța NEWS viceprimarul Cîrjali.

Din considerente de protecţie a mediului, atenţia specialiştilor s-a îndreptat şi spre evitarea utilizării neadecvate a luminilor clasice sau suprautilizarea energiei de iluminare.

“Perioada lucrărilor a fost extinsă cam cu o lună, poate puțin mai mult, datorită și specificului materialelor de îmbinare – adezivii aceia speciali care depindeau de temperatura exterioară pentru montaj. Le trebuiau o anumită temperatură afară ca să “lucreze” și astfel să ofere și garanția de care discutam mai devreme. Plus montajul: făcându-se cu utilaje la înălțime, era un risc destul de mare în zilele când vântul depășea o anumită viteză. S-a muncit și ziua și noaptea – se muncește și acum noaptea pentru că suntem în perioada de probe. S-a lucrat și sâmbătă, atât timp cât au permis temperaturile” a precizat inginerul Silviu Bănuță, șeful serviciului Tehnic – Investiții din Primăria Cernavodă.

Consumul de energie va fi monitorizat, deși corpurile de iluminat au fost concepute în spiritul unui consum redus. Podul Sf. Maria folosește un sistem de iluminat ecologic numai cu leduri, ceea ce înseamnă un consum foarte scăzut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*