FOTO VIDEO Primăria Cernavodă te invită la un spectacol pe gheață. Povestea primului patinoar din oraș

Patinoar la Cernavodă. FOTO CTnews.ro
Patinoar la Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Orașul Cernavodă se pregătește sâmbătă, 9 decembrie, de distracție, odată cu inaugurarea patinoarului artificial. Iubitorii sporturilor de iarnă din orașul de pe Dunăre se pot bucura anul acesta de patinoarul artificial amenajat chiar în Parcul Central. Edilii orașului au decis că în acest an patinoarul să fie amenajat în fața Primăriei.

Șerif Cîrjali viceprimarul orașului Cernavodă spune că a fost cea mai convenabilă soluție.

“Asta era singurul loc disponibil: e în fața primăriei, e o zonă care se pretează pentru patinoar și e o zonă intens circulată. Acum toți copiii care trec pe aici întreabă când îi vom da drumul. Cred că va avea un efect extraordinar mai ales că e prima oară când avem patinoar în Cernavodă” spune viceprimarul Șerif Cîrjali.

Despre dimensiunile patinoarului ne-a vorbit  Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă

“E genul de pationar mare: are 600 mp, cele două laturi sunt de 30 x 20 metri, e natural – adică funcționează prin înghețarea apei, iar capacitatea maximă de încărcare este de 250 de persoane simultan. Copiii din Cernavodă , elevii și stundentii (cu carnetul de elev și/sau student) vor avea gratuitate la utilizarea patinoarului. Ceilalți cetățeni ai orașului plătesc doar închirierea patinelor. Patinoarul este achiziționat ca și închiriere pentru o perioadă de timp de 45 de zile – acestea încep de la momentul la care el este pus în funcțiune” a declarat pentru Constanta NEWS, Marian Iordache.   

Suprafața de gheață va fi deschisă zilnic, între orele 10.00 și 22.00 iar în weekend până la miezul nopții. Patinoarul va deveni un loc tradițional în care copiii vor veni zi de zi pentru a se simți bine, a se relaxa și a face mișcare în aer liber.

“Eu sunt născut și crescut în Cernavodă și pot să va spun că acesta este primul an când avem un patinoar în oraș. Este un contract pe 45 de zile în care toți copiii și studenții, prezentând carnetul de student – au intrare liberă. Astăzi ar fi trebuit să-i dăm drumul însă ne-au întârziat niște probleme legate de tensiunea electrică pe care le-am rezolvat între timp. În două zile putem să dăm drumul patinoarului” promite Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Pentru proiectarea și amenajarea patinoarului, primăria din Cernavodă a apelat la câțiva consultanți și o firmă specializată în astfel de proiecte. Gheața patinoarului “artificial” este cea mai bună alternativă la ora actuală, la gheață naturală. Tehnologiile moderne permit realizarea unor suprafețe pe care alunecarea patinelor are un comportament similar celui obținut la alunecarea pe gheață naturală. Dacă este corect întreținută, gheața patinoarului artificial își păstrează caracteristicile neschimbate pe toată durata de viață. Iar alunecarea este la circa 95 % din cea a gheții artificiale proaspăt lustruite.

“În acest moment se face pregătirea gheții, lustruirea ei și montarea elementelor adiționale patinoarului. Sperăm ca-n cel mai scurt timp el să funcționeze și să aducă satisfacție tuturor cetățenilor orașului Cernavodă. Firesc ar fi că începând de sâmbătă să fie prima zi de activitate și cred că va fi o zonă interesantă. Suntem cumva și la mâna vremii, în sensul că temperatura maximă a aerului nu trebuie să depășească +10 grade Celsius, pentru ca instalațiile de criogenie să funcționeze optim și adecvat” explică consilierul primarului din Cernavodă.

Cei care nu au patine, dar vor să încerce gheața nu trebuie să-și facă griji. Pationarul dispune de câteva zeci de perechi de patine, care se închiriază pe loc la prețuri modice. Atentie ! Înainte de a pune piciorul pe patinoar, asigurați-va că aveți tot echipamentul necesar. Gheața are o suprafață extrem de dură și toată lumea cade de câteva ori la început. Așadar, trebuie să purtați genunchiere, cotiere și mănuși groase ca să va protejați. Apropos` de duritatea gheții : mai rămâne să fie frig afară pentru ca suprafață de gheață să reziste cu brio.

“Noi, până în decembrie avem temperaturi de iarnă pozitive, dat luna ianuarie este o perioada geroasă cu -15 grade și valuri de zăpezi. Una peste alta, cam o luna de zile e foarte bună pentru că gheață să reziste cu brio pe patinoar” spune Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Și mai e ceva. Edilii oraşului s-au gândit c-ar putea să transmită live pe internet bucuria şi spectacolul gheții, de la patinoarul din oraş.

Ne explica Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă: “În această perioada ne preocupăm de montarea unei camere de luat vederi pe panourile din fața Primăriei astfel încât această camera să supravegheze permanent activitatea de pe gheață și în felul acesta să-i facem remarcați pe toți cei care utilizează cu plăcere patinoarul din Cernavodă. Ea va putea fi accesată de oricine, online.”

Deci toată lumea va putea privi spectacolul gheții în direct, (de) pe webcam, în fața calculatorului sau pe telefonul mobil. Că să nu va faceți de tot râsul , avem și câteva sfaturi pentru dumneavoastra.

1) La prima intrare pe gheață nu va grăbiți ci așteptați un pic până va găsiți echilibrul. Dacă se poate, mergeți cu un prieten care știe deja să patineze. Rugați-l să va țină bine și să va ducă în jurul patinoarului până va obișnuiți cu senzatia.

2) Tineti genunchii ușor îndoiți tot timpul, ca să vă ajute la echilibru (n-ar trebui să vă vedeți vârfurile picioarelor). Umerii trebuie să fie puțin aduși în față, în linie cu genunchii.

3) Daca simțiți că sunteți gata să cădeți pe spate, rezistați tentației să puneți brațele jos ca să atenuati căderea. E mai bine să vă alegeți cu o durere de șezut, decât cu o încheietura scrântită sau cu mâna ruptă.

Cu aceste sfaturi ar trebui să va faceți curaj pentru puțină mișcare, într-un mod inedit. Mai ales ca decorul e unul de excepție.

“Adițional acestui patinoar, anul acesta, primăria s-a preocupat de amenajarea de sărbătoare. Patinoarul în sine are un iluminat corespunzător pentru seară, după orele 17 când se-ntunecă, dar în afară de acesta există și-un iluminat feeric asigurat de primărie în acest an, atât în jurul patinoarului, cât și în zona parcului central, în piațeta din fața primăriei dar și pe principalele străzi din oraș” spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Centrul orașului şi restul cartierelor au îmbrăcat straie de sărbătoare, primăria pregătind şi în acest an sute de figurine și kilometri de ghirlande luminoase care vor aduce feeria iernii la Cernavodă. Echipele municipalităţii au instalat deja ornamentele iar cele cu probleme au fost reparate, completate sau înlocuite.

“Am inaugurat pe 1 decembrie iluminatul ornamental cu focuri de artificii, a fost și Ziua României și că niciodată centrul orașului a fost plin de localnici. Lumea a-nceput să înțeleagă să vină în sprijinulnostru … eu am fost consilier 3 mandate, însă că 1 decembrie anul acesta nu am văzut atâta lume prin centru. Și cu armata, binențeles, cu toată lumea. Sunt iluminate ornamental toate străzile: vreau că sărbătorile să vină în fiecare casă. Primarul chiar a spus “dom’le și Columbia si Încălzirea, și Trustul – toată lumea trebuie să beneficieze!” Toți sunt cernavodeni și trebuie să aibă toți iluminat ornamental de sărbători. Am fost gata cu Centrul, cu parcul, cu majoritatea străzilor principale până la 1 decembrie; mai sunt pe ici pe colo niște retușuri pe anumite străzi. Și să știți că ne-a costat mai puțin decât anul trecut” spune Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Însă în tot orașul iluminat ca de sărbători, există o o zonă de-ntuneric.

“Excepție a făcut podul rutier din oraș la care se lucrează în această perioada la un proiect de iluminare arhitecturală ; la momentul inaugurării acestui proiect, îl vom face cunoscut cetățenilor Cernavodei și sunt sigur că va fi remarcat de toți cei care trec prin zona noastra” ne-a declarat Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Încheiem aici povestea primului patinoar din Cernavodă, cu două întrebări: Voi știți să patinați? Cum a fost la voi prima experiență pe patine și de câte ședințe ați avut nevoie  să învățați să patinați decent?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*