FOTO VIDEO Cel mai modern echipament RMN din România, instalat la Ovidius Clinical Hospital. Imagistica de ultimă clasă ajută pacienții cu un diagnostic rapid

dr. Carmen Ciufu, medic primar de imagistică medicală la OCH. FOTO CTnews.ro
dr. Carmen Ciufu, medic primar de imagistică medicală la OCH. FOTO CTnews.ro

Cel mai nou și mai modern aparat RMN din România este începând de astăzi la Constanța. Spitalul OCH din Ovidiu l-a cumpărat iar producătorii germani de la SIEMENS au venit că să-l instaleze și să-l pună în funcțiune. “Siemens Magnetom Sempra” este un echipament de ultimă generație lansat de către compania Siemens în anul 2017 și este primul echipament de acest tip achiziționat de către un spital din România.

RMN înseamnă Rezonanță Magnetică Nucleară și reprezintă cea mai avansată tehnică de investigație medicală imagistică. Aparatul RMN utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru putea “vedea” în interiorul corpului nostru. Vestea bună este că nu presupune folosirea de radiații sau iradiere nocivă; vestea mai puțin plăcută este că la RMN stai cu zecile de minute până ce magnetronul îți scanează întreagă zonă de pe corp de care medicul este interesat, iar dacă suferi de claustrofobie, odată ce te vezi băgat în tunelul aparatului simți c-ai lua-o la fugă imediat. Aparatul RMN pe care l-am văzut astăzi la Ovidius Clinical Hospital trece cu mult peste toate aceste neajunsuri.

Lăsând la o parte că seamănă cu ceva desprins din filmele SF, nu face nici zgomot și nu produce nici clasica teamă de spații închise. Germanii de la SIEMENS au luat în calcul tot disconfortul produs pacienților și au reușit să-l elimine 100%.

Medicul Bogdan Pană, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare de la OCH, ne explică: “Pe lângă investigațiile RMN de înaltă rezoluție și claritate, este special și sistemul de anestezie. Este singurul RMN în regiune unde se pot face investigații sub anestezie.  Pentru pacienții care au claustrofobie sau pacienții care nu pot să stea nemișcați 30 de minute sau 40 cât durează investigația, este o mare problemă, mai ales că în interiorul magnetului (datorită câmpului magnetic foarte puternic) nu se poate intra cu intrumentele obișnuite. De aceea trebuie un sistem special și dedicat de investigații RMN și acest sistem este cel pe care-l avem acum și-l instalăm”.  

În sala de control, în fața monitoarelor de computer de lângă camera RMN am găsit-o pe doctorița Carmen Ciufu. Este medic primar de imagistică medicală iar noul vârf de gamă al nemților de la SIEMENS pe care-l vedea instalat acum la OCH, o bucură nespus. Cu greu își ascunde entuziasmul.

“Este tehnologie 2017, e vârful de gamă pe care l-a scos această firmă, este dotat cu toate programele software necesare, are toate antenele necesare, imaginile sunt superbe iar pentru medicii noștri diagnosticul va fi foarte util.”

Am, întrebat-o pe doctorița Carmen Ciufu ce are nou acest RMN față de celelalte existente în țară.

“În primul rând vine cu o calitate a imaginii perfectă, vine cu timpi de examinare foarte foarte scurți, ceea ce reduce disconfortul pacientului. Știm cu toții că pacientul trebuie să stea nemișcat pe o masă care nu este foarte comodă; are muzică, are aer condiționat, se poate comunica în permanență cu pacientul, putem face sedări, inclusiv se poate examina un pacient intubat: direct din Terapie Intensivă adus la RMN și făcută examinarea” ne explică doctorița Carmen Ciufu, medic primar de imagistică medicală. 

Când mergi să faci o investigație RMN intri singur. Aşa e peste tot. Vei sta întins pe un pat care se va deplasa în interiorul unui tunel: acela e magnetul care realizează investigația. În cele mai multe cazuri vei sta culcat pe spate, însă există și situații particulare în care vei fi rugat să stai în altă poziție. În timpul examinării vei fi singur iar comunicarea cu personalul medical se face prin intermediul unui microfon. Echipa medicală de la OCH este foarte aproape de ține, în spatele unui geam special: te vor vedea și te vor auzi pe parcursul întregului examen. Pentru a chema echipa medicală sau pentru a le spune ceva, ai la dispoziție o sonerie pe care o vei ține în mână.  Examenul poate fi întrerupt în orice moment dacă este cazul.

“Încă o noutate pe care-o aduce acest aparat este aceea că are un nivel de zgomot foarte redus. Asta împreună cu celelalte detalii ambientale, scad stress-ul pacientului, deci va fi mult mai ușor și mai acceptabil din partea pacientului să facă investigația. Durata de scanare se reduce considerabil datorita capacităților aparatului. Pentru pacient, investigația este mai rapidă, mai puțin traumatizantă și în mai multă siguranță datorită sistemelor de monitorizare specifică, pe care le-avem” a declarat pentru Constanța NEWS, doctorul Bogdan Pană, coordonatorul echipei de desvoltare de la OCH.

RMN-ul achizitonat de spitalul OCH din Ovidiu a costat mai mult de un milion de euro și este unic în România. Noutățile pe care le aduce în imagistică medicală sunt nenumărate. “Are secvențe speciale pentru pacienții care au implanturi  metalice – sunt foarte multe cazuri în care acești pacienți sunt excluși de la  examinarea prin RMN deoarece metalul  interferează cu câmpul magnetic. În cazul nostru, acum am eliminat problema acestor artefacte metalice. Și vom putea examina și copii având în vedere că anestezia se face cu un aparat de anestezie compatibil cu câmpul magnetic” ne precizează doctorița Carmen Ciufu, medic primar de imagistică medicală

Instalarea celui mai modern RMN la spitalul OCH a fost un eveniment în sine. Medicii constănteni și nu numai, au fost invitați astăzi la seminarul „RMN – Revoluția fizicii în diagnosticul medical” la Ovidius Clinical Hospital. Simpozionul organizat de către OCH cu sprijinul Colegiului Medicilor din Constanța, a fost gratuit și creditat cu puncte EMC.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*