FOTO VIDEO La Ovidiu s-a dat startul zdrobirii strugurilor din recolta 2017. Secretul mustului: e făcut de fete, cu picioarele, ca pe vremea poetului Ovidius

Fetele care storc mustul din struguri. FOTO CTnews.ro
Fetele care storc mustul din struguri. FOTO CTnews.ro

Tradiția zdrobirii strugurilor cu picioarele a fost reînviată la Ovidiu, la Târgul Toamnei de zilele acestea. Fete tinere îmbrăcate în costume populare au zdrobit strugurii cu picioarele, după tradiția strămosească, în cadrul Festivalului care se desfășoară în centrul orașului. Primăria orașului Ovidiu a vrut să readucă în prim plan o tradiție a dobrogenilor, din perioada de toamnă. L-am întrebat pe primarul George Scupra dacă admiră mai mult trecutul (pe care-l promovează foarte des prin tradiții) ori dacă privește către viitor.

 

 “Sunt orientat spre viitor și sloganul meu a fost “Viitorul pas cu pas”, dar pentru un viitor sănătos nu trebuie să uităm de unde am plecat. Eu cred că tocmai asta o să ne salveze: pentru viitor, tradiția trebuie readusă pentru cei mai tineri care n-au avut posibilitatea să vadă lucrurile astea. Vorbeam cu cineva în public și-mi spunea” nu am văzut nicăieri în județ să se facă lucrul acesta așa cum se făcea odinioară” spune primarul din Ovidiu, George Scupra. 

Pe timpuri, după ce strugurii erau striviți cu picioarele (de obicei de fetele mari ale casei) erau luați și puși într-un teasc, unde prin presare se scotea și restul mustului. În popor startul culesului la vită-de-vie coincide cu sărbătoarea din calendarul religios numită Ziua Crucii sau Ostrovul Viilor. Și pentru toată lumea de la sate, această zi este prilej de bucurie. La Târgul Toamnei din Ovidu l-am întâlnit și pe Gheorghe Albu, patron de cramă și cunoscător în ale mustului și-a vinului.

“Mustul este o băutură naturală, hrănitoare și aromată, obținută doar din struguri. Mustul este totodată și un ideal înlocuitor al tuturor sucurilor de pe piață. Astfel, pregătirea unui must de calitate poate motiva ușor renunțarea la consumul de sucuri “comerciale”, de cele mai multe ori pline de coloranți, îndulcitori și conservanți” ne spune Gheorghe Albu. Din crama lui au fost aduși strugurii și teascurile la Târgul Toamnei din Ovidiu.  

Ce-am reținut: dacă nu reușești să faci rost de must din nicio altă sursă, îl poți prepara chiar la tine acasă, în storcătorul de fructe. Trebuie să scoți boabele de pe ciorchine, să le speli bine, să le pui într-un storcator și apoi să strecori mustul printr-o sită fină pentru a scăpa de sâmburi, coji și alte resturi. Gheorghe Albu ține să adauge : “Mustul merge cu pastramă, și la urmă urmei cu orice are omul pe masă și cu ce consideră el, dar sărat să fie cA să meargă ! Oricum, pastramă este cea mai indicată” 

Sărbătoarea mustului este un pretext anual de celebrare a recoltei care dă naștere licorii bahice. Mii de oameni se adună în jurul teascurilor de struguri și petrec cu paharele pline și cu gustările potrivite. Ne-amestecăm prin mulțime să-i vedem pe localnicii din Ovidiu cum se bucură de Târgul Toamnei.

“E foarte dulce mustul semn că anu’ asta a fost rod bogat pe strugure; e și dulce și parfumat” zice un domn trecut de 50 de ani, cu un aer de cunoscător. Ține în mână un pahar de plastic plin cu lichid tulbure și dulce. A venit cu alți doi prieteni că să deguste mustul. Stau toți trei pe o bancă, cu niște ceapă și puțină brânză pe o hârtie pusă la mijloc. Cel de la mijloc ridica paharul, ne privește fix și declama “E un vin excepțional !”. “Încă nu e vin…” îngăim eu necunoscător…  “Aaaa, must adică, da’ pă viitor o să fie un vin, cum  a spus domnu director de la cramă, “amantu femeilor”. Înțelegeți ? Dacă mă-ntreaba soția “mă, ce-ai băut ? “Amantu femeilor” o să-i zic, așa că diseară…” și-mi face discret cu ochiul. Îi las ca să petreacă si mă departez de ei; îi aud când strigă din spate “Brânza e de la Dâlga, și ceapa e de la Poiana ! Am venit pregătiți deja și mustul ne place foarte mult !…” 

Fetele care au zdrobit strugurii sunt de la Ansamblul „Dobrogeanca” din Ovidiu și au răspuns imediat la acest eveniment inedit prin care primăria orașului dorește să readucă în atenția copiilor, dar și a adulților, vechile tradiții românești. Primarul George Scupra merge mai departe cu o promisiune:

 “O să vedem în fiecare an tradiția această astfel încât copiii și ținerii să se obișnuiască și să devină o chestiune de normalitate. Peste tot în Europa și-n lume, tot ceea ce este făcut tradițional și manual -virîn special- atrage foarte multă lume și-aduce un sentiment de liniște și aducere aminte a vremurilor bunicilor…”

O să mai spun că la Ovidiu la Târgul Toamnei nu au lipsit nici momentele artistice tradiționale de muzică și dans, nici degustarea de must gratuită pentru toți participanții și mâncarea tradițională și voia bună. Deja îmi vine să mă-ntorc acolo.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*