Poetul Ovidiu și tristețea grătarelor din Constanța

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Mi-a atras atenția o fotografie realizată de prietenul Ovidiu Oprea. O imagine cu statuia poetului Ovidius Publius Naso care privește la talciocul din fața lui, învăluit în fumul și grăsimea grătarelor.

Nu este prima dată când Piața Ovidiu este inundată de tarabe, grătare și fum. Nu este prima dată nici când Piața Ovidiu este scenă pentru evenimente.

Da, acolo am văzut meciuri de fotbal ale naționalei, filme proiectate pe un ecran mare, muzică simfonică difuzată pentru trecători și toate au fost OK.

Au fost și concerte cu artiști mari, revelioane și cred că și acestea sunt în regulă. Până la urmă, rolul unei astfel de zone este să găzduiască și evenimente. Dar de aici până la grătare, fum și mâncare pregătită în condiții care lasă de dorit… e cale lungă.

Acum un an sau doi vedeam prin Piața Ovidiu copii cu biciclete, tineri care aduceau expoziții de fotografie, Festivaluri de teatru. Chiar atât de rău poate să decadă o zonă în doar un an?

E cu atât mai grav cu cât anul 2017 este anul Ovidius. Anul în care Constanța trebuie să celebreze viața și activitatea poetului. Piața Ovidiu nu are nevoie de grătare, tarabe, corturi și mâncare. Nu pentru așa ceva au fost excluse mașinile din zonă și nu pentru asta au venit banii europeni, ci pentru o zonă publică de recreere, în care să te bucuri de soare și natură.

Și să nu crezi că Primăria Constanța nu are alternative. Grătarele și talciocul pot fi mutate oricând în următoarele locații: Parcarea de la Poarta 1, unul dintre multele parcuri neîngrijite din oraș, zona dintre Mamaia și Năvodari sau prin cartiere.

Nici nu mai e cazul să amintesc că toți turiștii care vin în Constanța trec prin Piața Ovidiu și merg la Muzerul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Nu vreau să-mi imaginez ce gândește un turist despre mahalaua asta demnă de anii 1900.

Oare așa se întâmplă și la Coloana Infinitului lui Brâncuși? Oare sfârâie grătarele și la Festivalul Enescu?

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Bimilenarul poetului care ne-a introdus in cultura universala ar fi trebuit sa fie un eveniment la scara nationala.Era bine si pe plan local,dar de la o vreme piata reprezentativa a orasului s-a transformat intr-un talcioc ieftin.Fumul preparatelor culinare se disipeaza printre statuile orasului antic Tomis si printre sarcofage si inscriptii vechi de 1500 – 2000 de ani.Este un mod specific de a ne respecta istoria si traditiile.Altfel,declaram ani aniversari si pregatim festivaluri cu mici si bere pentru veselirea poporului.Intrebarea este ce a mai ramas din natiunea romana ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*