VIDEO Echipa de specialiști la Ovidius Clinical Hospital oferă soluții moderne pentru tratearea herniei de disc cervical: operații minim invazive și refacere în timp scurt

Ovidius Clinical Hospital. FOTO OCH
Ovidius Clinical Hospital. FOTO OCH

Hernia de disc cervical este o boală din ce în ce mai frecventă, cel puţin în societatea civilizată. Ea apare din cauza îmbătrânirii, dar este tratabilă.

Acest proces de îmbătrânire, care debutează în jurul vârstei de 35 de ani, indiferent de sex, presupune nişte modificări atât la nivelul oaselor, cât şi la nivelul structurilor care susţin coloana cervicală – ligamente, discuri intervertebrale, articulaţii.

Discurile intervertebrale sunt dispuse între corpurile vertebrale şi funcţionează ca nişte amortizoare de şocuri sau ca o bucşă de cauciuc la suspensiile automobilelor. Acestea preiau şocurile şi solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor în viaţa de zi cu zi. Tot ele permit mişcarea independentă a vertebrelor una faţă de alta, ceea ce ne permite să ne aplecăm, să ne rotim sau să efectuăm mişcări complexe ale gâtului.

Hernia de disc cervical apare în condiţiile menţinerii unei poziţii fixe a capului şi a gâtului pentru perioade îndelungate, cum se întâmplă la birou sau în faţa unui computer. Discul este apăsat inegal şi se uzează mai rapid, ca o balama de uşă nefolosită.

“Tehnica folosită pentru tratamentul de hernie de disc cervical este o procedură bine standardizată, o procedură cu riscuri relativ mici comparativ cu beneficiile care sunt foarte, foarte mari și spitalul OCH vine cu toată logistica și cu tot personalul pregătit să asigure suportul pentru efectuarea de asemenea intervenții. (…) Echipa standard, să spunem, are un chirurg operator, are un chirurg ajutor, o asistentă de instrumentar și, în plus, ar mai trebui să existe în sala de operație încă una sau două asistente circulante, având rolul de a servi echipa operatorie cu instrumente sau consumabile specifice. În plus există și echipa de anestezie formată dintr-un medic anestezist și două asistente de anestezie”, spune Sorin Constantin Crăciunaş, medic primar neurochirurg.

Apariţia unei hernii de disc cervical înseamnă că unul dintre discuri se deplasează de la locul obişnuit si apasă pe un nerv spinal. Apar dureri de umăr şi la nivelul mâinii, pacienţii nu mai pot dormi noaptea, nu-şi mai pot desfăşura activităţile zilnice, scade forţa musculară.

În astfel de cazuri intervin indicaţiile chirurgicale. Dar trebuie spus că, din 10 bolnavi care se adresează medicului cu dureri în zona coloanei cervicale, opt fac tratament de recuperare și doar 2 se operează. Iar operaţia nu e de speriat.

“Prin tehnicile noi, prin tehnicile de chirurgie minim invazivă, pacientul se reîntoarce la activitățile zilnice într-un timp relativ scurt. Vorbim despre un pacient care, la două ore după operație, coboară și merge. Evident, cu un colac cervical pe care îl va purta cu intermitență cam două săptămâni. Undeva pe la două luni în principiu, un pacient cu această afecțiune, operat prin procedee moderne ar trebui să fie integrat și să redevină un om normal. Evident, după o asemenea intervenție chirurgicală, câteodată e nevoie de niște proceduri de recuperare neuromotorie. E important și cum vine pacientul la o asemenea operație, pentru că dacă amână foarte mult prezentarea la medic, dacă ajunge în zona de deficite neurologice severe, intervenția chirurgicală, chiar dacă este făcută perfect, nu va putea recupera, câteodată, tot ceea ce a pierdut pacientul”, explică neurochirurgul Sorin Crăciunaș.

Așadar, pacienţii operaţi de hernie de disc cervical pot duce o viaţă normală. În primele 2 luni după operaţie se recomandă evitarea mişcărilor ample ale capului şi gâtului şi, desigur, a traumatismelor de coloană cervicală. Nu există însă restricţii în ceea ce priveşte viaţa sexuală.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*