FOTO VIDEO Zilele orașului Ovidiu – o săptămână de competiții sportive, concerte, lupte tătărești, filme și piese de teatru

George Scupra, Primarul Oraşului Ovidiu. FOTO Catalin Schipor
George Scupra, Primarul Oraşului Ovidiu. FOTO Catalin Schipor

Oraşul Ovidiu din judeţul Constanţa este singurul din lume care poartă numele poetului, iar Universitatea Ovidius din Constanţa este şi ea singura din lume cu acest nume, precizările fiind făcute de primarul orașului Ovidiu, George Scupra, în cadrul unei conferinţe de presă ce a precedat activităţile cultural-artistice ce vor demara din 27 iunie.

Anul acesta se împlinesc 2.000 de ani de la moartea poetului exilat în cetatea Tomis, Ovidiu, fiind decretat la nivel mondial anul Ovidius. Poetul va fi omagiat în cadrul oraşului ce îi poartă numele, prin mai multe activităţi culturale. La acestea vor lua parte şi oficialităţi ale oraşului Sulmona din Italia, locul unde s-a născut marele poet, localitate cu care Ovidiu s-a înfrăţit anul trecut.

Primarul George Scupra a precizat că seria evenimentelor majore va debuta pe 27 iunie şi se vor încheia pe 2 iulie. Vorbim de ediţia I a Simpozionului „Ovidienii”, care este anunţat drept un real carusel cultural. La simpozionul în cadrul căruia va avea loc premiera națională piesa de teatru – „Ars Amandi”, scrisă special cu versurile lui Ovidius pentru acest eveniment și dedicată poetului, vor participa şi invitaţi italieni, oficialități și artiști din orașul în care s-a născut Ovidiu. De asemenea, va fi lansat și volumul de poezie „Ovidiu, două milenii de neuitare”, expoziții de pictură, sculptură și alte arte plastice, la care vor lua parte membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și Uniunea Artiștilor Dobrogeni.

Un alt eveniment de amploare pentru oraș este Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen”, ajuns la a X-a ediție. Acesta se va desfășura în zilele de 1 și 2 iulie, pe Platoul Centrului Cultural „Elena Roizen”. 2017 este ultimul an în care festivalul va mai fi găzduit în centrul cultural, urmând ca, de anul viitor, acesta să aibă loc pe un ponton plutitor de 260 metri pătraţi, asemănător celui de la festivalul Callatis, amplasat pe lacul Siutghiol.

Al treilea eveniment de amploare este reprezentat de Zilele Orașului Ovidiu, în cadrul căruia sunt combinate cultura și sportul. Anul acesta, primarul George Scupra a precizat că vor fi implicaţi toţi copiii din localitate, aproximativ 1.500. Aceştia vor participa la Cupa „Ion Podaru” la rugby, Cupa la haltere, Cross „Iubim familia”, Kureș – festivalul luptelor tătărești, cupa la șah și table, atât pentru seniori, cât și pentru juniori, concurs de caiac-canoe și cupa la fotbal.

În zona debarcaderului va fi amplasată o tabără de reconstituire istorică, cu participarea Asociației România – Dacia Casa Noastră, în cadrul căreia vor putea fi vizitate ateliere de pielărie, olărit, arheologie, tir cu arcul, demonstrații militare şi lupte cu gladiatori.

În weekend, pe scenă vor urca Ruby, Paraziții, JO, Whats Up, Skizzo Skillz, dar și artiști de muzică populară.

Toate aceste activităţi se vor desfăşura în cinci locații ale evenimentului: debarcaderul din Ovidiu, parcul de pe faleză, clubul sportiv, stadionul de fotbal și centrul cultural.

„Sunt 3 acțiuni principale pe care le începem chiar de mâine. Avem un simpozion al poetului Ovidiu – simpozionul Ovidienii, în cadrul bilenarei ovidiene, 2000 de ani de la moartea poetului, apoi avem un festival al muzicii populare – Elena Roizen ediția a X-a, în weekend evenimente culturale, dar și sportive.

Suntem singurii din lume care purtăm numele poetului și am spus că suntem îndreptățiți ca noi să facem activități culturale de acest gen. (…) Primăria din Sulmona vine și prezintă un film al exilului – drumul exilului pentru poetul Ovidiu.  (…) Am pregătit o piesă de teatru cu tineri actori din București, se numește Ars Amandi  – arta iubirii, este produsă la inițiativa noastră. Am reușit ca versurile poetului scrise acum 2000 de ani, să fie traduse și transpuse 100% în această piesă de teatru. Un alt lucru interesant este că tot ce înseamnă muzica din această piesă este 100% gândită pentru acest eveniment. (…)

Anul acesta este primul an în care îi invităm pe toți copiii din comunitate. De aceea am avut nevoie de mai multe zile pentru evenimentele acestea, pentru că nu am vrut să comasăm atât de multe evenimente. Vorbesc atât de partea culturală cât și de cea sportivă. Crosul orașului Ovidiu a ajuns la a IV-a ediție. Anul acesta alergăm sub sloganul „Iubim familia“, iar startul va fi dat de Ilie Floroiu care, tot în 2017, se va retrage din activitate. Avem cupa „Ion Podaru “ la rugby și nu este o întâmplare, fostul primar Podaru a fost la rândul său rugbyst și campion național. (…)

Suntem pregătiți în această vară să facem investiții pe malul lacului și la anul estimăm că vom face Zilele Orașului Ovidiu pe lac. Pentru anul acesta în schimb, sunt 5 locații“, a declarat primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.

 

Programul întreg al evenimentelor

Marți, 27 iunie
Locație: Stadion Ovidiu
ora 10:00 – 12:00 Cupa orașului Ovidiu la Rugby, ediția a II-a

Locație: Parc Faleză Lac
– ora 18:00 – Dans sportiv (Club Sportiv Ovidiu)
– ora 18:30 – Dansuri tradiționale, ansamblul ,,Dobrogeanca’’(grupele de juniori)
– ora 18:45 – Dansuri tradiționale, ansamblul ,,Armânamea’’ (grupele de juniori)
– ora 19:00 – Grup vocal ,,Mugurașii’’

Miercuri, 28 iunie
Locație: Sala de sport, Club Sportiv Ovidiu
ora 10:00 – 14:00 Cupa orașului Ovidiu la Haltere(cupa națională), ediția I

Locație: Parc Faleză Lac
– ora 17:00 Meci demonstrativ de handbal (grupe Club Sportiv Ovidiu)
– ora 17:45 Dans capoeira (Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)
– ora 18:30 Dans sportiv (Club Sportiv Ovidiu)
– ora 19:00 Street basket ( grupe Club Sportiv Ovidiu)

Joi, 29 iunie
Locație: Debarcader
– ora 10:00 – 20:00 Tabără de reconstituire istorică (ateliere civile și militare de reconstituire istorică, ateliere interactive cu public: olărit, pielărie, tras cu arcul, arheologie, antrenamente cu gladiatori, demonstrații lupte antice)
– ora 11:00 – Demonstrație lupte gladiatori VS secția de lupte a Clubului Sportiv Ovidiu

Locație: Șos. Națională, zona blocuri CD
– ora 17:00 – 18:30 Cross-ul orașului Ovidiu, ediția a IV –a, sub sloganul ,,Iubim familia’’
– ora 17:00 – 18:30 Grupa de educație rutieră a Centrului Cultural ,,Elena Roizen’’, Șos. Națională pe traseul cross-ului
– ora 18:45 Premierea participanților la Cross (locație Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)

Locație: Debarcader
– ora 19:00 Dans modern ,,Prichindeii’’ (Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)
– ora 19:30 Dansuri tradiționale – ansamblul ,,Dobrogeanca’’
– ora 19:45 Dansuri tradiționale – ansamblul ,,Armânamea’’
– ora 20:00 Corul ,,Do-re-mi’’ (Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)
– ora 20:30 – 22:00 Seară de muzică folk și foc de tabără (invitați: Mircea Vintila, Laurențiu Marinescu, Mariana Butnaru, elevi ai Liceului Tehnologic ,,Ion Podaru’’)

Vineri, 30 iunie
Locație: Debarcader
– ora 10:00 – 20:00 Tabără de reconstituire istorică (ateliere civile și militare de reconstituire istorică, ateliere interactive cu public: olărit, pielărie, tras cu arcul, arheologie, antrenamente cu gladiatori, demonstrații lupte antice)

Locație: Parc Faleză Lac
– ora 10:00 – 18:00 Expoziție a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România (expoziție de artă plastică și decorativă pe teme ovidiene)
• Caratănase Răzvan Constantin
• Mihai Tugearu
• Florin Stoiciu
• Ovidiu Ionescu
• Laura Armeanu
• Anastasia Stoiciu
• Besu Marieta
• Leonte Năstase
• Marin Deaconu

– ora 10:00 – 18:00 Expoziție pe temă ovidiană a școlilor din Ovidiu
– ora 10:00 – 18:00 Expoziție a membrilor Asociației Artiști Dobrogeni (vor expune în cadrul expoziției cu teme ovidiene intitulată ,,Ovidius, amores et poesis’’
• Mirela Mira Turtoi
• Cornelia Goșiu
• Marieana Oliniuc
• Gheorghe Caraiman
• George Șerban
• Liliana Lazăr
• Sorin Lazăr
• Georgiana Mădălina
• Vasile Munteanu
• Ina Ioana Iordan
• Ferodin Iaia
• Alexandru Ghinea
• Corina Vicolov
• Manuela Damian
• Vasile Trandafir
• Vletin Popa
• Vasilica Grigorov

– ora 10:00 – 20:00 Expoziție a membrilor Asociației Artiști Dobrogeni (vor expune în cadrul expoziției cu teme ovidiene intitulată ,,Ovidius, amores et poesis’’
– ora 16:00 – 19:00 Concurs de șah și table (seniori)
– ora 16:30 – 19:00 Concurs de șah (copii)
– ora 17:00 – 18:00 Demonstrație grupă karate (Club Sportiv Ovidiu)
– ora 18:00 – 18:30 Trupa de balet ( Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)
– ora 18:30 – 19:00 Dans latino ( Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’)

Locație: Stadion Ovidiu
– ora 16:00 – 18:00 Festivalul luptelor tradiționale tătărești – Kureș

Locație: Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’
– ora 19:30 – 20:00 Proiecție film ,,Drumul Exilului’’, realizat de primăria Sulmona
– ora 20:00 – 21:00 Reprezentație artistică, delegația din Sulmona
– ora 21:00 – Piesă de teatru ,,Ars Amandi’’, realizată de primăria Ovidiu (premieră națională)

Sâmbătă, 01 iulie
Locație: Debarcader
– ora 10:00 Concurs de caiac – canoe

Locație: Parc Faleză
– ora 10:00 – 18:00 Expoziție a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România (expoziții de artă plastică și decorativă pe teme ovidiene)
– ora 10:00 – 18:00 Expoziție pe temă ovidiană a școlilor din Ovidiu
– ora 10:00 – 18:00 Expoziție a membrilor Asociației Artiști Dobrogeni (vor expune în cadrul expoziției cu teme ovidiene intitulată ,,Ovidius, amores et poesis’’
– ora 10:00 – ora 18:00 Expoziție de carte veche pe teme ovidiene – Biblioteca Județeană ,,Ioan N. Roman’’, Constanța
– ora 10:00 – 13:00 Paradă de veliere, Facultatea de Educație Fizică și Sport (Universitatea ,,Ovidius’’, Constanța)
– ora 10:00 – 13:00 Activități nautice, Universitatea Maritimă Constanța
– ora 10:30 – 11:00 Simpozionul ,,OVIDIENII’’, ediția I
– Deschiderea evenimentului – Fanfara Militară a Academiei Navale Constanța
– Moment artistic, Facultatea de Arte (Universitatea ,,Ovidius’’, Constanța)
– ora 11:00 – 11:30 Alocuțiuni invitați
• Reprezentantul Ministerului Culturii și Identității Naționale
• Nicolaescu Adrian Viorel – prefect, Instituția Prefectului Județului Constanța
• Marius Horia Țuțuianu – președinte, Consiliul Județean Constanța
• George Scupra – primar oraș Ovidiu
• Annamaria Casini – primar oraș Sulmona
• Reprezentant Ambasada Italiei din România
• Decebal Făgădău – primar, municipiul Constanța
• Rector, prof.univ.dr. Sorin Rugină – Universitatea ,,Ovidius’’, Constanța
• Rector, prof.univ.dr. Cornel Panait – Universitatea Maritimă, Constanța
• Rector, comandor univ.dr. Octavian Tărăbuță – Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân’’, Constanța
• Tița Magdalena – Direcția Județeană de Cultura, Constanța
• Doina Păuleanu – director, Muzeul de Artă Constanța
• Corina Postoleanu – director Biblioteca Județeană ,,Ioan N. Roman’’, Constanța

– ora 11:30 Simpozionul ,,OVIDIENII’’ (moderator prof.univ.dr. Enache Tușa, Universitatea ,,Ovidius’’, Constanța)
Invitați:
• Reprezentantul Ministerului Culturii și Identității Naționale
• Rector, prof.univ.dr. Sorin Rugină – Universitatea ,,Ovidius’’, Constanța
• Prof.univ. dr. Ștefan Cucu
• Prof. univ.dr. Marina Cap Bun
• Conf. univ. dr. Florentina Nicolae
– ora 13:00 – 13:30 Lansare volum de carte pe temă ovidiană: ,,Ovidiu- două milenii de neuitare’’ (volum semnat de 50 de autori, volum editat și tipărit de Primăria Ovidiu)

Locație: Insula Ovidiu
– ora 16:00 – 19:00 Reuniune culturală (piesă de teatru, proiecție film, reprezentație artistică delegația din Sulmona, dansuri tradiționale ,,Dobrogeanca’’ și ,, Armânamea’’, program artistic de muzică canto al Centrului Cultural ,,Elena Roizen’’ )

Locație: Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’
– ora 18:00 – 20:30 Festivalul cântecului popular românesc ,,Elena Roizen’’ – ediția a X-a (invitat special, Ștefania Rareș)
– proiecție film documentar, în memoria Elenei Roizen (documentar realizat de primăria Ovidiu)
– ora 20:30 – 22:00 Concert live (Ruby, Paraziții)

Duminică, 2 iulie
Locație: Stadion Ovidiu
– ora 18:00 Cupa orașului Ovidiu la Fotbal, finala mică (ediția a IV-a)
– ora 19:00 Premierea echipei de juniori – campioni județeni la fotbal 2017
– ora 19:30 Cupa orașului Ovidiu la Fotbal, finala mare

Locație: Centrul Cultural ,,Elena Roizen’’
– ora 18:00 – 20:00 Gala Festivalului cântecului popular românesc ,,Elena Roizen’’ – ediția a X-a (invitați speciali: Cocoș Ionuț, Boroi Letiția, Brădățan Alexandru, Elena Ionescu Cojocaru)
– ora 20:00 – 20:30 Proiecție film documentar în memoria Elenei Roizen (documentar realizat de primăria Ovidiu)
– ora 20:30 – 23:00 Concert live (Skizzo Skills, Jo, Whats’Up)

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. De weekend-ul acesta încep evenimentele pe litoral, pentru toate vârstele | Constanța NEWS
  2. Zilele Orasului Ovidiu 2017 - Dot Booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*