Nici apa caldă nu-i mai spală…

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

În urmă cu două zile, RADET Constanța anunța că ELCEN (fostul CET) nu-i mai dă Energie Termică din cauza unor datorii mai vechi și constănțenii nu vor mai avea apă caldă. Atenție: nu este vorba despre datorii actuale, ci despre datorii istorice. RADET cerea constănțenilor cu datorii să le achite. Dar ce vină au cei care sunt la zi cu dările?

Între timp, Prefectul de Constanța s-a implicat în situație și i-a convins pe cei de la ELCEN să ne mai păsuiască. Am aflat, cu ocazia asta, că RADET Constanța are datorii către Electrocentrale Constanța SA care însumează 193.327.568,62 lei.

Hai să mestecăm puțin numărul asta: sunt peste 193 milioane de lei sau 43 milioane de Euro, adică bugetul total al Constanței pe 3 luni. Poate municipalitatea să dea banii ăștia? În niciun caz!

În campania electorală din 2012, Radu Mazăre promitea un CET nou, cu banii proveniți din Portul Constanța. Între timp, Primăria a pierdut acțiunile la Portul Constanța și datoria către CET s-a mărit.

Îmi aduc aminte de toate propunerile făcute de consilierul independent Tudorel Chesoi care susținea că punctele termice ale RADET trebuie transformate în centrale de cartier pe gaz. Sunt convins că cele 43 de milioane de Euro care trebuie să ajungă acum la CET erau suficiente pentru operațiune.

Ce a făcut primarul interimar Decebal Făgădău cu toate propunerile lui Tudorel Chesoi? Nici măcar nu le-a introdus pe ordinea de zi. Primăria Constanța a continuat să subvenționeze un “muribund” precum RADET doar pentru a ține gigacaloria la un preț mai mic înainte de campania electorală.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local care are loc pe 29 iulie, primarul Decebal Făgădău cere aleșilor să voteze scumpirea retroactivă a gigacaloriei.

Așadar, constănțenii nu rămân (deocamdată) fără apă caldă, dar vor plăti mai mult pentru ea. Și dacă Guvernul nu acceptă o scutire de la plata datoriei RADET către CET, o să plătim și mai mult. Păi nu au făcut bine constănțenii care s-au debranșat de la RADET și au trecut la centrale de apartament?

Pe politicienii ăștia care ne conduc orașul nici apa caldă nu-i mai spală. Apa aia caldă pe care o plătim noi cu vârf și îndesat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*