Muftiul cultului musulman clarifică situația Moscheei din București. Proiectul, terenul și administrarea va aparține statului român

Muftiul Iusuf Muurat, Șeful Cultului Musulman din România. FOTO Facebook
Muftiul Iusuf Muurat, Șeful Cultului Musulman din România. FOTO Facebook

Moscheea din București este încă un proiect aflat în fază preliminară. Conducerea comunității Musulmane din România spune că abia acum se încearcă obținerea certificatului de urbanism.

Muftiatul Cultului Musulman este cel care va construi lăcașul de cult pe un teren dat în folosință gratuită pe o perioadă de 49 ani. Capacitatea viitoarei moschei va fi de aproximativ 1000 de persoane, iar lângă ea vor apărea anexe pentru abluțiune (spălare ritualică a credincioşilor musulmani înaintea slujbei), casă parohială, bibliotecă şi un centru de asistență socială. Proiectul acestor clădiri va fi avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, spune că documentațiile de urbanism și de arhitectură, ce vor trebui să respecte legislația din România vor fi supuse avizării și aprobării autorităților publice de către firme românești autorizate in aceste două domenii.

“Atunci când lucrările vor fi finalizate, personalul clerical ce va sluji la viitoarea Moschee Centrală din Bucureşti va fi numit, potrivit legislaţiei în vigoare, de către Muftiatul Cultului Musulman din România și își va desfășura activitatea religioasă cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Prin urmare moscheea va fi ridicată pentru Cultul Musulman din România, printr-un proiect elaborat, avizat și aprobat în România, pe un teren ce aparține Statului Român, ce se află și se va afla în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, autoritate de specialitate ce-și menține, în numele Statului Român, dreptul de aviz atât asupra construcției cât și asupra celor care vor sluji în ea”, a declarat Iusuf Muurat.

În România trăiesc în prezent peste 70.000 de musulmani și cei mai mulți sunt de rit sunnit. Îi poți întâlni în județele Constanța, Tulcea, Ilfov, Municipiul București, Brăila, Călărași, Galați. Religia islamică nu este ceva nou pe meleagurile noastre. Tradițiile ei sunt în România de peste nouă secole.

Muftiatul Cultului Musulman din România are in administrare 75 de lăcaşuri de cult islamice, cel mai vechi fiind la Mangalia, iar cel mai mare este Moscheea Regală Carol I de la Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*