VIDEO Microrezervația Constanța se transformă într-un “Parc Sălbatic” și Grădină Botanică educativă. Planurile sunt expuse de dr. Adrian Bîlbă

Cerbul de la Microrezervația Constanța poate să îți verifice temele
Cerbul de la Microrezervația Constanța poate să îți verifice temele

Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Delfinariu) se pregătește să Îmbrace haine noi cât de curând. A împlinit 5 ani de când a fost modernizată cu fonduri europene iar timpul și-a spus cuvântul: unele lucruri s-au uzat, altele necesită reparații, și per total întregul loc atât de îndrăgit de prichindei merită o imagine nouă și schimbată față de cea a fost până acum.

“Avem în plan de a o repara complet fiindcă au trecut cei 5 ani de la Proiectul European POFTIC ce a dus la modernizarea primară a ei. În cei 5 ani s-a lucrat mult pe lemn fiindcă asta a însemnat acest proiect european – folosirea unor materiale “dulci” sau “bune” sau prietenoase cu mediul. Lemnul are și el viața lui și trebuie reparat pe ici pe colo, prin punctele esențiale. Avem în buget prevăzută o lucrare amplă de reparații” spune directorul Adrian Bîlbă.  

Microrezervația și expoziția de păsări exotice înseamnă o bucățica de natură foarte frumoasă și bine ingriita, întinsă pe o suprafața destul de vastă, pe care locuiesc animale cât mai diverse: de la veverițe, găini, porcușori de guineea, struți, păuni, rațe și pelicani până la ponei, cai, lame, mufloni, zebre și pești exotici.

Cui nu îi plac pelicanii roz, foarte haioși, care se plimbă în voie printre turiști, dar și poneii pe care lumea îi hrănește cu pufulei și sticksuri?

Sunt planuri mari pe masa conducerii, pentru Microrezervația de la Delfinariu și am încercat să aruncăm un ochi pe(ste) ele. Schimbarea va începe cu sectorul înaripatelor. Păsările nu vor mai sta în spațiul de acum, delimitat prin garduri de sârmă de lumea “de-afară”. De fapt, “lumea de afară” va dispărea, pentru că oaspeții microrezervației vor fi poftiți în “casa păsărilor”. Și nu orice casă…

“Am în plan un alt fel de volieră, una interactivă. Oamenii intră înăuntru, prin niște uși speciale care nu permit ieșirea păsărilor și-n această volieră să poată avea o interacțiune … Ideea e să te simți undeva, să stai cu plante, cu păsări, pe o alee ca într-o pădure pădure tropicală sau subtropicala. Să fie o “scenă” care să aibă păsări specifice și nu numai păsări (să vedem ce putem ține împreună cu ele). Vrem să facem un ambient de atractivitate, de interactivitate și să aibă oamenii o altă senzație față de cea obișnuită pe care o au în față unui animal la o grădină zoologică” ne explică doctorul Adrian Bîlbă, directorul Microrezervației. 

Oameni liberi prin pădurea păsărilor? Sună foarte bine. Directorul adaugă zâmbind: “Poate să se și găinățeze o pasăre pe umărul tău, dar vom avea și niște pălării de hârtie să le dăm celor care intră”. Cu alte cuvinte, Microrezervația e pe cale să-și schimbe imaginea dintr-o “menajerie” într-un spațiu în care animalele să poată trăi aproape ca în mediul lor natural. Directorul Adrian Bîlbă explică.

“Grădina Zoo este bună, e educativă, ajută, învață dar creează cumva și o stare de compasiune din partea unora  vis-a-vis de animalele care sunt ținute acolo. Firește că ele stau în condițiile de bunăstare impuse de legislație, stau în condiții de hrănire perfecte – practic sunt îngrijite dar, nu au spațiul pe care poate ni-l imaginăm noi sau poate și l-ar dori. Și-atunci, prin această volieră interactivă se poate obține o apropiere mai bună între oameni și păsările/animalele pe care le vom ține în această volieră.” 

De la Grădină Zoo la “Parc Sălbatic”

Experiența altor țări a arătat că în genul acesta de grădina, animalele sunt mult mai “fericite”. Este extraordinar și pentru copii să vină în contact cu natura, pentru că în ziua de azi prichindeii sunt cam rupți de ea și s-au transformat în ființe ale asfaltului. Iar planurile de schimbare ale Microrezervatiei spre direcția asta bat: nu doar păsări, ci și animale, în “pădurea lor”.

“Am văzut o volieră cu lemurieni care pot intra în relație cu oamenii. Îți vin pe umăr, te joci cu ei ca și cu o veveriță deși sunt muuult mai mari, binenteles – undeva la 5-6 kg, și care să fie de-asemenea interacativa. Ăsta este un vis al meu : mi-am dorit să am specii de maimuțe. Condițiile pe care le avem aici în timpul iernii ne cam restricționează posibilitatea de a ține maimuțe, asta pe de-o parte; pe de altă parte există o mișcare internațională vis-a-vis de maimuțele antropoide, pe care vreau s-o previn. Fiind antropoide, adică foarte asemănătoare cu noi, creează câteodată o situație în care… deținerea lor în grădină zologica este similară recluziunii și unii n-o-nțeleg bine. Ăsta este motivul pentru care nu am de gând să forțez aducerea unor maimuțe din cele antropoide – cimpanzei, gorile, urangutani. Vrem s-aducem niște maimuțe din cele de talie mică și care să fie interactive, nepericuloase și interesante pentru vizitatori” a declarat Adrian Bîlbă pentru Constanța NEWS. 

Și uite așa, Microrezervația va trece de la statutul de “grădină zoo” la cel de “parc sălbatic” unde vizitatorii vor putea afla o mulțime de lucruri despre animale, plante, apă și sol. O plimbare în genul ăsta de parc zoo constituie o metodă originală de relaxare și petrecere a timpului liber pentru copii și pentru adulți. În curând.

“Am declanșat procedurile de achzitii pentru un parc dendrologic – o pădure dobrogeană – care să aibă aibă speciile din Dobrogea, care trăiesc la noi și care să aibă și animale. În felul ăsta va fi un ambient cât mai aproape de vizitatori și-n acest fel să nu aibă senzația simplă de a vedea animalul într-o grădină zoo, în spatele unui gard, ci dimpotrivă, să fie cumva… mufloni, cerbi lopătari – să fie cumva în niște condiții semi-deschise” explica doctorul Adrian Bîlbă. 

Mare parte din aceste animale existențe la Microrezervație sunt monumente ale naturii și specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în stare liberă. Loc ar fi pentru toate planurile, pentru că Microrezervatia se întinde pe o suprafața de 6 hectare din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetație specifică. Acest obiectiv a fost creat în 1985 în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai completă asupra naturii dobrogene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*