Metoda “Accidentul” a explodat în weekend

Sediul Inspectoratului de Poliție Județean - IPJ Constanța. FOTO Catalin Schipor
Sediul Inspectoratului de Poliție Județean - IPJ Constanța. FOTO Catalin Schipor

În weekendul proaspăt încheiat, polițiștii constănțeni s-au confrunat cu mai multe cazuri de acțiuni de înșelăciune prin metoda “Accidentul”. Primele persoane au fost contactate în cursul zilei de 15 iulie a.c., unele dintre acestea reușind să realizeze că sunt ținta unor înșelătorii.

În această zi, polițiștii din cadrul Secției 5 au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 72 de ani, din Constanța, care a anunțat că a fost sunată pe telefonul fix, în jurul orei 02.00, de o voce necunoscută care s-a recomandat nepotul ei și care i-a solicitat suma de 5.000 de lei pentru a interveni pe lângă organele de poliție care anchetează un accident rutier în care a fost implicat. Femeia a înțeles că poate fi victima unei înșelăciuni și a anunțat poliția.

Tot în data de 15 iulie a.c., un bătrân din Constanța, în vârstă de 82 de ani, a reclamat faptul că a fost sunat pe telefonul fix de un așa-zis avocat, care i-a cerut suma de de 5.000 de euro pentru a rezolva un accident rutier produs de nepotul său. Bătrânul a convenit să plătească o parte din sumă, oferind 5.000 de lei unei femei care s-a prezentat în fața blocului unde locuiește. În ziua următoare, polițiștii din cadrul Secției 3 au fost sesizați de un bărbat care a reclamat faptul că tatăl său, în vârstă de 84 de ani, din Constanța, ar fi fost sunat pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat avocat și care i-a cerut suma de 5.000 de lei pentru a rezolva un accident rutier produs de fiul lui. Bătrânul a convenit să plătească o parte din sumă, oferind 3.000 de lei tot unei femei care s-a prezentat în fața blocului unde locuiește. Ultima sesizare a fost făcută chiar în dimineața de luni, 17 iulie a.c., în Murfatlar. Polițiștii de aici au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 62 de ani, din Murfatlar, care a sesizat faptul că a fost apelată, în jurul orei 01.00, pe telefonul fix, de către persoană mecunoscute care s-au recomandat a fi rude și care i-au cerut diverse sume de bani pentru a rezolva un caz legat de producerea unui accident rutier. Din fericire și aceasta a înțeles că poate fi victima unei înșelăciuni și a anunțat poliția.

În toate cauzele polițiștii au deschis anchete în vederea identificării autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.

 

RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR CONSTĂNȚENI

Pentru a conştientiza populaţia, cu precădere persoanele de vârsta a III-a, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute şi le oferă sume de bani, în schimbul aşa-ziselor “rezolvări de probleme cauzate de accidentele rutiere”, precizăm încă o dată faptul că în cazul unor accidente cu victime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani.

Este foarte important pentru cetăţeni să cunoască faptul că în nici un caz de accident rutier reprezentanţii instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală.

Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru “rezolvarea unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier.

Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*